Снимка: архив, Булфото

В Софийския затвор е имало не едно, а две бягства в рамките на ден, пише "Стандарт", като се позовава на свои източници. Издирваните под дърво и камък Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинес всъщност не са избягали заедно на 30 април, а поотделно. Шатката е минал по коридор, свързващ тръбите за парното с офицерския стол, който се намира извън корпуса на затвора. Хосе пък е излязъл през парадния вход с бележка, че е в отпуск. В схемата на бягството има и замесен надзирател, който е прибрал тлъста сума, подозират разследващите. В момента се установява кой е, твърдят източници на вестника.

До дни двамата бегълци от Софийския затвор ще бъдат пуснати за издирване с червена бюлетина от Интерпол, пише още изданието. В момента усилено ги търсят в България и съседните държави. По оперативни данни чужденецът вероятно е успял да мине границата, докато българинът все още се крие на наша територия.

Още по темата

Двамата са успели да се измъкнат под носа на надзирателите около 17 ч., докато в затвора се е провеждало мероприятие, посветено на италианската кухня по случай националния празник на Италия. По това време контролът е бил занижен, защото е имало външни посетители и повечето пазачи са били ангажирани с тях, разкриха източниците ни.

Хосе Мартинес първо минал през трети пост на т. нар. кръгово. Това е кръг, свързващ различните етажи и в празното пространство са опънати мрежи, за да не може затворник да скочи надолу. След това минал и пред първи пост на парадния вход. На бариерата никой не го проверил.

Шатката пък минал през затворническия стол, след това влязъл в коридор с човешки ръст, откъдето минават тръбите на парното под оградата на затвора и отиват в хранителния блок на офицерския стол през улицата.

Николов и Мартинес почти сигурно са били подпомогнати от поне един надзирател, който е взел пари, за да осигури безпроблемното им измъкване от решетките, категорични са разследващите. Говори се и за различни суми за подкупа, вариращи от порядъка на 10 000 до 100 000 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase