Снимка: Архив, Булфото
fallback

 Днес Българската православна църква чества паметта на Св. мъченица Ирина. Имен ден имат всички, носещи името Ирина, Ирена, Мира, Мирослава и Мирослав.

Св. мъченица Ирина е била родена в град Магедон, намиращ се на територията на днешна Македония. Тя носила името Пенелопа до покръстването си. Самият св. апостол Тимотей, ученик на апостол Павел, я покръстил.

Когато баща й намерил съпруг и решил да я задоми, тя отказала и с това си навлякла гнева на баща си. Той заповядал да бъде прегазена от стадо коне. Христовата вяра спасила момичето и така баща й бил убеден в правотата й. 

Св. Ирина била подлагана още четири пъти на мъчения. Тя оцелявала благодарение на вярата си. По този начин тя накарала мъчителите си, както и баща си, да повярват в Бог. Св. Ирина се посветила на делото да проповядва Божието слово до края на дните си.

Ирина означава "мир".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 години

Аз като една Ирина ..... Ви благодаря !

8

дум-дум !!!

преди 9 години

До некакъв *** под 4-стоян!!! стояне стояне-как да не ти набия един шамар с КРАК??? Само да знам у кое село си! Става ли да се скиваме-може и у ливадите на края на селото ти!!!

7

...

преди 9 години

4estito !

fallback