Къщата, в която са били настанени сирийските бежанци, снимка: Нова тв

По данни на МВР нито един сирийски бежанец не е извършил престъпление и не е престъпил закона. Това заяви сирийският журналист Нидал Хлайф в сутрешния блок на Нова тв по повод разразилите се протести в село Розово, заради които в края на миналата седмица три сирийски семейства бяха изгонени от селото.

Българското общество е гостоприемно и толерантно само към туристите, защото те имат пари. Но един бежанец, защото е беден и нещастен – той не е атрактивен, не ни трябва, коментира Хлайф.

Миналата седмица 17 души, 6 от които са деца, се настаняват в къща под наем в село Розово. Тези хора са със статут на бежанци  и идват от бежанския лагер в Харманли. Те имат пълно законно право да си търсят жилище. Все още нямат документи за самоличност, но предстои да им бъдат издадени такива, когато представят пред държавата документи, че са се настанили някъде да живеят.

Същата вечер напрежението се изостря и жителите на Розово излизат на протест. Те заявяват, че се страхуват от сирийците и са притеснени за безопасността на  децата си.

В петък населението на Розово се събира отново на протест с искане те да се махат.

След тези събития, в събота, семействата напускат селото под полицейски надзор. В момента те се намират в друго село, но кое е то, не се съобщава.  Добре са, но вече нямат много пари и не смеят изобщо да излизат от къщата, в която са се настанили.

В село Розово, където живеят 1000 души, вече е събрана подписка с 550 подписа срещу бежанците.
 
„Как да комуникираме с тях, като не знаят български”, питат местните.

Кметицата на Розово пък обясни, че никой не е предупредил нито нея, нито пък кмета на община Казанлък, че тези хора ще бъдат настанени там.

Мъжът , дал под наем къщата си на сирийските бежанци,  Димитър Стоянов, с прякор Шашмата, заяви, че е взел наем по 400 лева на семейство, общо над 1000 лева. Попитан дали им е върнал парите, след като хората са изгонени, Стоянов заяви: „На тях лично не. Не искам да коментирам това”.

Според сириеца Нидал Хлайф виновни са политици и кметове, които манипулират хората, че бежанците са заплаха.

„Редица политици демонизираха бежанците. Дори двама от тези политици в момента се готвят да станат евродепутати -  да станат част от европейската общност, чиито основни принципи са свободното движение и човешките права.  Това са Джамбазки и Сидеров“, заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase