Снимка: архив, Булфото
fallback

Самолетът от Тел Авив, с който пристигна митрополит Николай, носейки Благодатния огън, се приземи на летище "Пловдив".

Стотици миряни се бяха събрали в този момент пред вратите на летището, за да посрещат Благодатния огън. Самолетът закъсня с почти 3 часа.

Пловдивският владика пристигна с чартърен полет, придружаван от делегация. Отвън го чакаше и военен духов оркестър, както и духовници от цялата страна, предаде "Фокус".

Като представител на българската патриаршия митрополит Николай пренесе невеществения огън в България.

Пловдивският митрополит Николай предаде Благодатния огън на архимандрит Дионисий, който да го отнесе и предаде на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Митрополит Николай благодари на Светия синод и на патриарха за това, че е имал честта и възможността да донесе невеществения огън от Йерусалим и да го предаде на всички християни в България.

Oще по темата

Благодатният огън ще бъде пренесен с коли до София, Велико Търново, Бургас, Варна. В Русе и Силистра Благодатният огън ще пристигне от Румъния.

Стотици пловдивчани посрещнаха първи Благодатния огън в митрополитския храм „Света Марина” в Пловдив. „Вярваме в чудото, затова сме тук, да си запалим свещичка за здраве”, разказа един от миряните, дошли за поклонение в храма. Тази нощ митрополит Николай ще възглави Пасхалното среднощно богослужение в Катедралния храм „Успение Богородично” от 23,30 часа.

Запалването на Благодатния огън стана следобед в Ерусалим в храма на Гроба Господен . Всяка година на Велика събота той слиза от небето след молитвите на десетките хиляди поклонници, след което духовенството в Ерусалим го предава на хората.

От свещ на свещ вярващите предават пламъка един на друг в храма и извън него. Подготовката за това тържествено събитие е дълга и трудна. За да се изключи напълно човешко вмешателство, в храма по-рано загасват всички свещи и лампи. Параклисът се проверява за средства за запалване. След това там се слага незапалена лампа с масло.

Благодатният огън символизира неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър. Смята се за светиня, а неговата поява в навечерието на православната Пасха е чудо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 10 години

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

43

Его

преди 10 години

До meed aliАли ще дойде ден в който ще отрежа главата на някой като тебе.

42

Тръба

преди 10 години

Влезте във Ви-бокса и напишете ''Джордж Карлин - За религията и човешките права с малко хумор''. Обяснено е много добре за ''Благодатният огън''.

fallback