Снимка: Булфото, архив
fallback

Въпреки че дадена партия е използвала крадени данни и подписи, тя ще бъде допусната до избори, щом има необходимия брой. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Александър Андреев но Нова телевизия, който заяви, че проверката на истинността на подписите не е в правомощията на комисията.

Oще по темата
Преди ден стана възможно чрез ЕГН на сайта на ЦИК да се провери дали определен гражданин е участвал в подписката за регистрация на дадена партия и се оказа, че в списъците, които са предоставили политическите партии, има и хора, които дори не подозират, че са използвани личните им данни и фигурират в списъците.

„Всеки един от избирателите, който се е подписал или има съмнение за това, без да го е направил, трябва да направи проверка на нашата страница”, каза Александър Андреев.
 
„Ако някой установи, че е в списък на партия, без да знае за това, органите, които следва да бъдат сезирани, са различни и ЦИК няма тези компетенции. Едната възможност е да се обърнат към Комисията за защита на личните данни. Другата възможност е да се сигнализира прокуратурата, която да направи проверка”, обясни той.

Ако все пак, въпреки че до изборите има малко време, след проверка на прокуратурата, в случай, че бъде сезирана, бъде установено, че дадена партия има подписи под чертата, комисията трябва да се събере и да вземе решение.

Повечето от хората, които са в списъците на партиите, са участвали в други подписки.

Такъв е случаят на  Симеон Табаков, който е открил името си в списъка на ГЕРБ, без да знае за това.

Преди няколко седмици той е участвал в  подписката в подкрепата на инициативата на президента Росен Плевнелиев.

Виктория Кътева, също потърпевша, сподели, че се е оказало, че се подписала за Националистически партии на България. Това е коалиция между партия „Свобода” и „Либертас България”.
 
Виктория призна, че се е подписвала за друго движение, на което симпатизира, но то дори не е учредено като партия.
 
„Разбрах, че съм се подписала за тази коалиция, след като мой приятел сподели страницата на ЦИК и аз реших да проверя дали данните ми са използвани”, каза Кътева и добави, че подписът и ЕГН-то й са откраднати.

Същият е случаят и с Ангел Пилев. Той пък се е подписал за Българска националистическа патриотична партия. Преди време той се е подписвал за предсрочни избори. 

Относно появяването на несъществуващи ЕГН-та на сайта на ЦИК, които са от десет единици или десет двойки, Андреев обясни, че това е техническа проба на системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 9 години

Кранемее краднемее ,а вие ще гласувате за герб нема къде да ходите

24

Градския

преди 10 години

Да Ви пикая на Държавата , на законите , на Прокурора и на ЦИК!!!

23

vot42

преди 10 години

До мафияТам е работата,че всички партии са в този "КЮП"! И БСП и особенно ДПС не са "ЧИСТА ВОДА НЕ НАПИТА"!

fallback