Снимка: БАН

България ще работи по създаването на собствена космическа програма и изпращането на трети българин в Космоса. Това заяви проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при БАН на пресконференция по повод отбелязването на 35-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Проф. Гецов определи като ключово предизвикателство привличането на млади хора в работата в областта на космическите технологии.

В момента институтът работи по редица проекти - за разработване на апаратура за изследване на Земята от Космоса, за проучване на радиационната обстановка на Марс, както и по изработване и изследване на трето поколение оранжерия за отглеждане на растения в космически условия.

През 2013 г. на Международната космическа станция бяха монтирани български прибори за изследване на обстановката около станцията (електромагнитни полета, плазма, електрически потенциал и др.). Много от разработките на Института се прилагат успешно в земеделието, изследването на околната среда и медицината, съобщават от БАН.

Българска академия на науките беше домакин на научна конференция, посветена на 35-годишнината от полета на първия български космонавт. За честването в Академията пристигнаха шестима чужди космонавти - руснаците Виктор Савиних, Юрий Гидзенко, Павел Виноградов, Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария) и Димитру Прунариу (Румъния), както и съпругата на първия лекар-космонавт Борис Егоров - Таня Егорова.

Зам.-председателят на БАН чл.-кор. Николай Милошев каза, че за Академията отбелязването на тази годишнина е от изключителна важност, защото именно полетът на Георги Иванов е направил България шестата в света държава със свой космонавт.

До 25 април във фоайето на сградата на БАН може да бъде разгледана изложба, която представя апаратура, разработена от българските учени от Академията за полета на Георги Иванов, както и съвременни уреди за изследване на Земята от Космоса.

Посетителите ще могат да видят първата автоматизирана Космическа оранжерия СВЕТ, както и много снимкови и информационни материали, посветени на полета на първия български космонавт и космическите изследвания и технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase