Снимка: БТА

Българският лекарски съюз е против въвеждане на фиксирани бюджети за болниците. Това заяви председателят на съсловната организация Цветан Райчинов пред журналисти.

Той определи идеята за въвеждане на фиксирани бюджети като абсурдна.

В края на миналата седмица идеята за твърди бюджети беше оповестена от председателя на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Бойко Пенков. Според него тази стъпка ще доведе до по-справедливо разпределение на средствата и по-добър контрол.

В момента бюджетите на болниците са прогнозни и се определят за годината на база брой пациенти, преминали през лечебните заведения от предходната година. От 1 април обаче се готви смяна на модела - бюджетите на болниците да се определят ежемесечно, като всеки месец ще се определят бюджетите за следващия. Предложението беше направено в края на март, като по думите на Пенков така средствата ще бъдат разпределяни по-правилно.

В началото на март  беше обявено, че Националната здравноосигурителна каса ще поиска намаляване на прогнозните бюджети на болниците с 20%. Впоследствие твърдението беше отречено от шефа на Здравната каса.

Припомняме, че Надзорният съвет на НЗОК обсъжда различни варианти за стабилизиране на системата и нови форми на контрол при разходването на парите за болници заради очертаващия се дефицит в бюджета на Здравната каса още в средата на годината.

Днес от Българския лекарски съюз потвърдиха, че ще вземат участие в предстоящия общоевропейски протест на лекарите, който се подготвя за 15 май, но все още не е ясно дали ще има национален протест. Райчинов обяви преди дни, че ако до средата на май Здравната каса не реши проблема с дефицита от около 200 милиона лева, който се очертава в болничната помощ, Българският лекарски съюз (БЛС) ще обяви национален протест.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase