Министър Анелия Клисарова в Русе. Снимка БТА
fallback

Идеята за завършване на основното образование в девети клас трябва да бъде подложена на широка дискусия. Това каза в Русе министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

"Това е въпрос, който ще поставим на дискусия на страницата на министерството, тъй като предложението дойде от синдикатите", обясни тя.

Образователният министър иска да чуе и други мнения, преди да има становище, както и да провери европейския опит. "Да видим например как е в Норвегия и във Финландия, които се класират много напред и по "PISA" - програма за международно оценяване на учениците", обясни Клисарова.

Oще по темата
Началникът на Регионалния инспекторат по образование в Русе Димитър Райнов коментира, че степента на завършване на основно образование трябва да съответства на възрастта на подлежащите на образование, която според Конституцията на България е 16 години.

Голяма част от подлежащите на обучение ученици не продължават в гимназиална степен, което е около 30% в България. „Следователно задължението на тези български граждани да са в образователната система не се спазва", смята Райнов.

Министърът обясни, че промените в закона за професионалното образование са минали на първо четене. В момента се съгласуват текстовете и има някои допълнения, които да улеснят въвеждането на "дуалната система" или т.нар. учене по време на работа. Клисарова обясни, че от работодателите ще зависи каква заплата ще получават учениците на тези трудови договори и колко дни в седмицата ще работят.

Тя каза още, че от 1 юли ще бъде увеличена и началната заплата на младите учители, които са до 35 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Уч

преди 10 години

Мандатност на директорите-някои станаха пожизнени,назначават учители само по партиен принцип,приятели,плащащи и др.форми на корупция.В света никъде няма университет за директори.Граждански контрол от организации,в които не членуват родители от същото училище,за да не са зависими.Рейтинг на училищата.Колко експерти,директори и учители знаят чужди езици-нищожен процент.Е,за какво ниво ще говорим!?

28

Уч

преди 10 години

Професор Клисарова,засилете контрола на учителите от РИО и вътрешно-училищния!Някои учители не си изпълняват задълженията докрай.Примери:дава се само план на преразказ без да се упражняват в часа/напишете си го у дома/,прекалена употреба на тестове за сметка на устното изпитване,прилагане на различни техники за насочване към частни учители и пр.Директорите прекарват 90% от времето си в дирекциите в даване на сведения и пиене на кафе-не посрещат и изпращат учениците,не контролират обучението.Манд

27

Анонимен

преди 10 години

50% съкращение на училищата, които да запазят директорски и учителски места записват фиктивни ученици. Учениците непрекъснато намаляват, а училищата не

fallback