Снимка: архив Булфото

28 на сто от зрелостниците, участвалите в изследване по математика на Министерството на образованието и науката, са показали резултати над очакванията на експертите, съобщават от институцията.

Резултатите от изследването за разделени на пет нива, като петото е най-високото. Учениците, класирани в петото ниво, са 8%. Това постижение означава, че те проявяват компетентности, които предполагат активно и самостоятелно учене и участие в обществото. 20% от учениците попадат в четвърто ниво.

20,4% от участвалите в изследването попадат в трето ниво, което според експертите покрива измерваните сред зрелостниците компетентности.

Учениците, които попадат във второ ниво, са 30,8%, а тези с най-нисък резултат са 10%. Тези зрелостници показват елементарни математически умения.

Полученият среден резултат е 52% от максималния брой точки.

Проведеното през януари 2014 г. изследване, в което са участвали ученици от 12-и клас, е първата част от тазгодишното наблюдение върху знанията и уменията им по математика в гимназиален етап с акцент върху последните два класа от него. Вторият етап ще се състои през юни с учениците от 11-и клас.

В първия етап от изследването са участвали 15 111 ученици от всички видове училища във всички области. Изследването е било осъществено чрез тест, съставен от 21 задачи с избираем и със свободен отговор като максималният брой точки е бил 34. Учебното съдържание, включено в теста за изследването, е било върху задължителната подготовка в гимназиален етап до 11 клас включително. Съдържателната рамка е изготвена на базата на учебните програми и държавни образователни изисквания по математика, информират от МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase