Снимка: Булфото, архив

Ромите все по-често стават жертви на насилие в Европа, но държавите не признават сериозността на проблема, заяви Амнести Интернешънъл в доклад, публикуван днес по повод на Международния ден на ромите, пише БТА.

Голяма част от ромите в Европа, наброяващи между 10 и 12 милиона, са изложени на растяща опасност от расистко насилие, нарушения на човешките права и дискриминация. Те нямат достъп до най-необходими услуги и се чувстват изоставени. Властите не осигуряват закрила на ромите, нито гаранция, че престъпленията срещу тях ще бъдат разследвани докрай, за да се разкрият расистки или дискриминационни мотиви.

Разгледани са случаи на мотивирани от омраза тормоз и насилие над роми в три страни - Чехия, Франция и Гърция.
Полицията във Франция е обвинена, че тормози ромското малцинство със зачестилото разтурване на бидонвили. През 2013 г. са премахнати 165 лагера, приютили около 20 000 души, се посочва в доклада.

В Чехия крайнодесни групи организираха през 2013 г. антиромски прояви, но не последва ясно осъждане от властите. В град Духцов кметът участва в едно от тези шествия, пише Амнести в доклада.

Правозащитната организация обвинява полицията в Гърция, че не се е намесила при нападение с камъни и коктейли Молотов срещу ромската общност в Етолико през януари 2013 г.

Амнести Интернешънъл приканва правителствата да гарантират, че полицаите не използват прекомерна сила при интервенциите срещу лагерите, да преследват по-ефикасно извършителите на расистки деяния и да водят статистика за насилията срещу роми, посочва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase