Снимка: Министерство на образованието и науката

Шествия на 24 май ще има, а на 25 май абитуриентите ще се събират на алтернативни места заради евровота, съобщиха от Министерството на образованието.

Местната власт, заедно с МВР и училищните директори, ще уточнят маршрутите за шествията, както и местата, на които ще се събират 12-класниците и техните родители. От министерството съобщават, че свободен достъп до училищата ще има до 13 ч. на 24 май, а на 25 май в училищата ще бъдат разположени избирателни секции.

До това решение стигнаха днес представители на МОН, МВР, ЦИК и Националното сдружение на общините в Република България. Срещата се състоя по инициатива на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова по повод съвпадението на празника на славянската писменост и култура и абитуриентските балове с изборите за Европейски парламент на 25 май.

Представителите на ЦИК припомниха, че датата за изборите е определена от Европейския парламент и една и съща за всички държави от общността. Кметовете поискаха МОН да изпрати писмо чрез регионалните инспекторати по образование до директорите на училищата, за да се осигури постоянната им координация с общините.

„Срещата беше много конструктивна и шествия ще има навсякъде, както е по традиция. Няма да нарушим празника на всички българи“, каза министър Клисарова. Според нея  регионалните инспекторати по образование и директорите на училищата ще решават къде и в колко часа да се събират зрелостниците преди абитуриентските балове на 24 и 25 май. МВР пък ще се грижи за сигурността както на абитуриентите, така и за нормалното протичане на изборите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase