Снимка: Булфото, архив
fallback

Козунаци менте, които са на половин цена, вече заливат пазара за Великден, предупредиха хлебопроизводители. В по-евтините продукти няма мляко, захар и яйца, каквито са задължителни за традиционния сладкиш. Оригиналните съставки са сменени с козуначен микс, който се внася от Румъния или Гърция. В него има единствено оцветители, подсладители и консерванти, които просто се смесват с вода, за да се получи нещо подобно на оригиналното тесто за козунак. Според хлебопекарите ментето не е опасно за здравето, но вкусът му няма нищо общо с този на българския козунак, пише "Монитор".

„Истинският продукт се познава по това, че има голям обем и леко тегло. Друго, което трябва да се гледа, е срокът на годност. Той не трябва да е повече от 7 до 9 дни. Ако видите срок на годност повече от месец, значи козунакът е направен от полуфабрикати и е пълен с консерванти”, обясни пред „Монитор” председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева. Нейни колеги поясниха, че в производството на тези ментета няма нищо нелегално, тъй като от две години козунакът попадал в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания.

Проверка на „Монитор” установи, че вече в търговската мрежа има козунаци, при положение че до Великден остават две седмици. Това ще рече, че ако продуктите са истински, до празника трябва да са с изтекъл срок на годност.

„Не ме притеснява от къде е козунакът, важното е да е евтин”, обясни пред „Монитор” възрастна жена, която пазаруваше в един от големите хипермаркети в столицата.

От Агенцията за безопасност на храните увериха, че предпразнично ще бъдат извършвани щателни проверки за качеството на храните. При една от тези инспекции в Пловдив били издадени предписания

да се повиши хигиената в цехове за производство на хляб и хлебни изделия. Във вторник там приключи проверка на фурните преди предстоящите великденски празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 10 години

Както всички знаем в бг не съществува обществено заведение, цех, ресторант, каквото и да било нещо свързано с хранене и кухня, което да отговаря на който и да било минимален европейски стандарт, защото дори някой да ги проверява, такова си е съзнанието и културата на работещите при това за 300лв. хора там,без здравни книжки и прегледи.

39

Chicho Skruch

преди 10 години

За възпроизвезждане на попските "духовни продукти"-обредите и ритуалите са нужни: Задължително безрезервно доверие към всичко,което правят,и тях,но и атрибутите-външен вид,силно брадясване,одежди-ефирни,черни шапки,метални добавки-медальони и скиптри,дървени аксесоари-картини и особеното им обгрижване.Атрибути-кандила,Кибрит-"благодатен огън",тамян,олио,вино и парченца хляб,когато е нужно-по гробищата кебапчета и Фафли,и пшеница-блага.И най-вече:много баби и задължителното "условие"-банкноти всякакви !

38

Мина

преди 10 години

То да е само до козунаците, почти всички стоки не отговарят на стандарта, особено там където трябва да има яйца и мляко. Свикнахме да ядем сирене и кашкавал не от мляко и сладкиши с подсладители и разни оцветители без да имат яйца и мляко.

fallback