Снимка: архив, Reuters
fallback

"Лабораториите мерят пробите на пияни шофьори, както им скимне", пише "Труд". Всяка лаборатория измерва алкохолното съдържание в кръвта, както си иска. Липсва единен медицински стандарт при вземането, съхранението и подготовката на пробите.

Действащата наредба на МВР, здравното и правосъдното министерство от години е за смяна, а трите ведомства бавят приемането на нова. Това обявиха Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, и разследващата журналистка от БНТ Мария Чернева. Те представиха резултатите от експеримент, при който една и съща кръвна проба дава различни резултати при изследванията в четири болници.

Разминаванията идват от различните начини за работа с пробите, възприети във всяка от четирите лаборатории. Тодоров подчерта, че медицинските работници нямат и единен еталон, с който да се съпоставят получените данни. Той даде пример с Германия, където във всяка лаборатория има доказани проби от 0,5, 1 и 1,5 промила. С тях се сравнява всеки газхроматографски анализ, за да се избегнат каквито и да е отклонения.

Организаторите на експеримента не бяха получили обяснение от нито едно от трите министерства защо продължава да действа Наредба 30 и не се приема нова. Преди няколко седмици пред "Труд" катаджии  обясниха, че има готов проект за наредба още от 2011 г. Тя обаче не е съгласувана между ведомствата. Освен това се чака парламентът да гласува поправки в Закона за движение по пътищата. До месец текстовете трябва да минат на второ четене и предвиждат освен кръв за проба шофьорите да могат да се изследват и със стационарни дрегери, монтирани в РПУ-тата. В такъв случай ще се мери алкохолното съдържание в количеството издишан въздух. Този метод обаче не е съвсем точен, защото зависи много от времето, когато е изпита последната чаша.

"След  експеримента продължавам да си задавам въпроса дали сме правова  държава, след като невинен човек може да влезе в затвора заради  неверни данни, а пиян шофьор да се отърве от възмездие", заяви  Владимир Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Silence

преди 10 години

16,на лескарите също се казва,че няма пари.Изводът е,че там,където са парите,там е и този,на когото да известиш впечатленията си.

15

читател

преди 10 години

Измерването може да се контролира технически като настройва показанията спрямо истината. Това се отнася за всички възможни измервания, независимо на какви величини! Затова са измислени и еталоните - мерки, с които да се проверява верни ли са показанията или грешни. Умът ми не разбира как оправданието "няма пари" ни е докарало до тук! Представете си един здрав човек, попаднал в лапите на тази мафия случайно, как ще го "лекуват". Това е резултат само от ПРОСТОТИЯ и АЛЧНОСТ, господа лекари!

14

asdasd

преди 10 години

Това се случва с кръвните проби за алкохол.Представете си тогава какво става и какви са "истинските резултати" от всички останали изследвания, които се налага да се правят на почти всеки един от нас....

fallback