Кристалина Георгиева. Снимка: БТА
fallback

В длъжностната характеристика на комисаря по бедствията трябва да е записано изискването "оптимист", защото иначе човек не може да се справи с работата, заяви еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в отговор на въпроси от студенти.

Еврокомисарят изнесе публична лекция в пълната аула на Нов български университет на тема "Защо ни засяга? Европа и хуманитарните кризи на нашето време". "Когато ходя някъде, където хората са в ужасно състояние, те трябва да могат да плачат на моето рамо, а не аз на тяхното. Те имат нужда не само от помощ, но и от надежда, която да им дам. Виждала съм такива трагедии, че до края на живота ми е изтрита способността да се оплаквам", каза Кристалина Георгиева и разказа за посещението си в клиника в Чад, където в стая с 40 деца, страдащи от недохранване, е царяла тишина, защото те не са имали сили дори да проплачат.

Ние имаме най-ценното нещо - имаме мир, имаме възможността да прогресираме, заяви още Кристалина Георгиева пред студентите. По думите й ние не дооценяваме колко е важно да променим мисленето си, така че да можем да очакваме рисковете, да сме адаптивни и да можем да взимаме бързи решения, предаде БТА.

В отговор на въпрос от студенти, еврокомисарят отбеляза, че нивото на риск у нас в относителен план е умерено. При нас проблемите са свързани с това, че сме в земетръсна зона, а от гледна точка на изменението на климата има все повече суши и повече наводнения и това е нещо, по което може и се работи, заяви Георгиева.

Според нея от икономическа гледна точка най-сериозни са наводненията и затова България има интерес да използва европейските фондове, които позволяват по-добре да позиционираме селското стопанство и градското развитие, за да намалим тези рискове. По думите й друга заплаха са горските пожари, като в тази посока е направено много в последната година. В областта на наводненията обаче има още много да се върши, смята Георгиева.

Тя отбеляза и втората категория рискове - свързана с конфликти, като този в Сирия. В отговор на въпрос Кристалина Георгиева отбеляза, че Европа е предоставила 2,7 млрд. евро хуманитарна помощ на сирийците в страната и в съседните страни. По думите й тази помощ е била критично важна, защото днес в Европа има 60 000 сирийци от общо 2,7 млн. избягали от Сирия. Те можеха да бъдат 600 000, ако ние не помагаме на съседните страни, коментира еврокомисарят.

Кристалина Георгиева акцентира върху програмата на ЕК за иновации "Хоризонт 2020" , като заяви, че България ще направи огромна грешка, ако не е на първо място на опашката за пари по тази програма.
Попитана, защо 25 години вече сме в това положение, тя отбеляза, че най-хубавото нещо, което се е случвало в новата история на България, е влизането ни в ЕС.

Това обаче се случи в момент, в който Съюзът влезе в криза, каза еврокомисарят и добави, че заради това на нас не ни обръщат достатъчно внимание. Ако ние не върнем вниманието към нас, ако ние не инвестираме в институции, в уважение към закона, "стандартът на по-добре живеещите ще го гледаме през крив макарон", категорична бе Георгиева.

По думите й богатите страни са богати не от нефт и газ, а заради институциите, уважението към закона, висока квалификация на хората, добрата инфраструктура. Ние вместо да градим, разграждаме институциите. Всички като граждани трябва да работим за това, но да работим позитивно, а не да се мразим, добави еврокомисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Имани

преди 10 години

Европейският колониалиэъм е реэултат от вътрешно-капиталистически борби эа набиране на КАПИТАЛ!!! Според марксиэма колониалиэмът е форма на капиталиэъм, която подкрепя ЕКСПЛОАТАЦИЯТА и СОЦИАЛНАТА ПРОМЯНА!!! Търсенето на суровини и нови инвестиционни въэможности също са в сферата на НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД!!!

16

vesko02

преди 10 години

Не съм съгласен с госпожата,оптимиста няма съпротивителни сили в кофти ситуация,доката песимиста винаги очаква най лошото и е готов за него.Справка българския народ ,който оцелява въпреки опитите на всички управляващи да го затрият.

15

Дорин

преди 10 години

Сега като приемат Делян Пеевски за Евродепутат,което ще е най върховната и просташка политическа мисъл на комунистите,нещата ще се оправят.

fallback