Снимка: архив, Булфото

Ако сметката ни за ток или природен газ е с 50% над средната за последните шест месеца, можем да не я плащаме, докато не приключи проверката защо това е така. Тази поправка записаха депутатите в Закона за енергетиката, като приеха на първо четене промени, внесени от депутати от БСП.

Измененията минаха с гласовете на левицата, ДПС и „Атака”, а от ГЕРБ гласуваха „против” и „въздържал се”.

При такива случаи крайният снабдител е задължен да информира клиента за това, а той пък може да подаде възражение срещу сметката и да изчака резултата, преди да плати.
 
Досега срокът за възражение беше три дни, а промените в закона предвиждат той да стане 60 дни.
 
Клиентът няма да плаща ток и ако качеството на подаваното електричество е лошо в период по-дълъг от 1/3 от един календарен месец, предвиждат още промените.

Още по темата
За това време ЕРП-тата ще дължат и обезщетение за всички имуществени и неимуществени вреди, които клиентът е претърпял от некачествено снабдяване с електрическа енергия.
 
Въвежда се и срок от три дни за уведомяване, ако ЕРП-тата планират ремонт и ще има нарушено подаване на ток. Освен това разходите за метрологична експертиза на електромера ще са за сметка на електроразпределителното предприятие, когато има оспорване от страна на клиента, предвиждат поправките.

Народното събрание прие и други промени в Закона за енергетиката на първо четене, внесени от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков. С тях на практика се създава режим, който изключва България от правилата на така наречения трети енергиен пакет.

Те предвиждат промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че проектът "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор. Това би го изключило от обхвата на третия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

Изискване на този енергиен пакет е всички доставчици да имат право на достъп до енергийната мрежа на територията на Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase