Снимка: Булфото, архив
fallback

Най-тежките и масови нарушения на правата на човека в България през 2013 г. са свързани с реформата на сектора за сигурност и свръхупотребата на СРС, с нарушаване правата на бежанците и на децата и със срива на медийната свобода.

Oще по темата
Това се посочва в годишния доклад на организацията.

Както и в минали години, сериозни проблеми има с правото на религиозна свобода на мюсюлманите, положението в затворите, независимостта на съдебната власт, дискриминацията спрямо етнически и сексуални малцинства, жените, хората с увреждания и други уязвими категории граждани.

Страната ни е направила сериозно отстъпление от стандартите за гарантиране на правото на убежище, упрекват още от организацията.

Изминалата година постави пред сериозно изпитание защитата на малцинствените групи от расово обусловено насилие и дискриминация. С ксенофобска реч в разгара на бежанската криза от есента на 2013 г. няколко неототалитарни политически партии активно допринесоха за създаването на враждебна и застрашителна обстановка за етническите малцинства в България, включително бежанци и търсещи убежище.

Никакви законодателни реформи не бяха предприети и за подобряване на законодателството, свързано с настаняване на деца в конфликт със закона във възпитателни училища-интернати и социално-педагогически интернати.

До края на 2013 г. не бяха направени никакви изменения в посока гарантирането на правата на хората с увреждания нито на законодателството, свързано с дееспособността, нито на това за настаняването на лица с психични разстройства в институции, констатира още БХК. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

CCCCCCCCCCCCCCC

преди 10 години

Я си *** майката , БХК. Цяла Европа не ще да чуе за тъпите ви бежанци, те тръгнали да ми размахват хартишки, с някакви евродокументи. Продажни маймуни!марш да си готвите вашите мулти-култи рецепти! Надявайте фереджетата и ходете се дупете в някоя джамия 5 пъти дневно, белким ви се оросят гладките мозъчета!

17

цигански хелз. ком.

преди 10 години

А на обикновения Българин, който не е гей и не е престъпник, правата не са ли важни според *** от БХК ??? Или може би той има само задължение да плаща данъци за да издържа хрантутници като тези от БХК и всевъзможни *** заселили се в държавата ни без да ни е питал някой! Да си заврат тъпия доклад там където не ги огрява слънцето!!!

16

Анонимен

преди 10 години

Забрана на БХК и всякакви неправителствени организации.Вън нелегалните имигранти от България.СТОП на *** свободия и развъждане.Яко работа и съд за ***

fallback