Снимка: архив, БулФото

За реализиране на един евромандат ще са необходими минимум 170 хил. гласа, "което е сложна задача за малките партии", коментира социологът Юрий Асланов пред журналисти в Кърджали по повод предстоящите евроизбори на 25 май.

Асланов, който е член на ръководството и на предизборния щаб на БСП, е в града заедно с народни представители от партията, които вчера се срещнаха с голяма част от актива в региона, а днес присъстват на панихидата на своя колега Димчо Михалевски.

Още по темата
По думите на Асланов, ако нещата останат каквито са сега, е вероятно резултатът за първото място да се определи с фотофиниш между БСП и ГЕРБ.

Според него ГЕРБ трябвало да демонстрират, че не са в изолация и че имат политически сили, с които могат да формират бъдещо правителство. ДПС най-вероятно щяло да остане непокътнато, предаде БТА.

БСП имала силен съюзник в лицето на избирателен корпус от хора в активна възраст, предимно бизнесмени, които не харесвали БСП, но харесвали правителството в някои отношения.

"Ако трябва да се измерим - твърдите противници на БСП и на правителството са около 40 процента, но привържениците на идеята да не се позволи на ГЕРБ да се връща на власт, са над 60 процента", каза Юрий Асланов.

Той прогнозира, че АБВ няма да реализира мандат. Движението щяло да вземе между 80 и 100 хиляди гласа и то за сметка на БСП.

Но дали това ще бъде нещото, което ще се окаже достатъчно да отнеме първото място на БСП, все още не се знаело.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase