Сесилия Атиас (л) и Кристияна Вълчева. Снимка: БТА

Тогава се страхувах, че изтезанията с ток няма да спрат. Сега не се страхувам от нищо, казва Кристияна Вълчева – една от медицинските сестри, които останаха над 8 години в либийски затвор, преди да се завърнат у дома с помощта на тогавашната френска първа дама Сесилия Саркози.

Вчера сестрите и д-р Здравко Георгиев са имали емоционална среща с бившата съпруга на експрезидента Никола Саркози. Сесилия Атиас е на посещение у нас седем години, след като ги освободи от либийския затвор.

Още по темата
Кристияна Вълчева отговори на журналистически въпроси веднага след пресконференцията днес, на която тя и колежките й Валя Червеняшка и Валентина Сиропуло за пореден път благодариха на бившата първа дама на Франция за решаващата й намеса за тяхното освобождаване.

Бившата медицинска сестра смята, че животът й се развива добре и не се оплаква от нищо. Тя вече има внуче. Учих, завърших „Рехабилитация“, три години бях редовна студентка с 20-годишните. Взех си държавните изпити с отличен, работя четвърта година във Военна болница. Много съм щастлива, попаднах в страхотен колектив. Всички колеги са много готини и много се заабавлявам, разказа тя.

Кристияна Вълчева е ходила пет пъти във Франция в последните шест години, но досега не е успяла да се срещне със Сесилия Атиас.

„Вчера бяхме много щастливи, искахме лично да я прегърнем, да й благодарим“, коментира тя.

Попитана с кои свои качества Сесилия Саркози е успяла да победи при преговорите либийския диктатор Муамар Кадафи, Кристияна Вълчева каза, че бившата първа дама на Франция е много силна и упорита жена.

„На Кадафи вече не му трябвахме много, бяхме му голямо камъче в колелата на каручката. Сесилия е външно чаровна жена, това не е за пренебрегване. Може би и моментът е бил назрял и са се събрали вкупом много неща“, смята тя.

Днес много малко неща могат да накарат Кристияна да се ядоса. „Бих казала на всички хора да подминават дребните, ежедневните препятствия в живота си, да търсят щастието в дребните неща“, издава рецептата тя.

За нея обаче много въпроси все още нямат отговор. Основният ми въпрос е защо нашата държава ни остави в ръцете на либийците? Защо трябваше ние, пет обикновени невинни жени, да останем осем години и половина в затвора? Виждайки всички неща, които ежедневно се случват в страната ни, си давам постепенно отговор - че всички ние си заслужаваме участта с безразличието си към нещата, които са около нас, с глупаво търпение за много неща, казва Кристияна Вълчева.

На срещата вчера със Сесилия Атиас са били и отсъстващите днес Снежана Димитрова, Нася Ненова и д-р Здравко Георгиев, който в момента е в болничен.

Нася Ненова работи на две места, беше работила 36 часа и трябваше да почива, обясни Вълчева. Палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж, който също лежа в либийски затвор заедно със сестрите, в момента е в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase