Снимка: Булфото, архив
fallback

Квотите в Централната избирателна комисия (ЦИК), заради които се сдърпаха ГЕРБ и ДПС, както и управляващото мнозинство в НС и президента, нямат никакво значение, убеден е проф. Михаил Константинов. Пред БНР той припомни на политическите партии, които ще участват на вота на 25 май, че избори се печелят с гласове, а не с квоти.

Професорът е категоричен, че разговорите около състава на ЦИК са излишни. „Никакво значение нямат квотите. Който се е натискал за квоти в избирателните комисии в българската история, той е губил катастрофално изборите“, посочи той.

Той даде за пример победата на НДСВ на изборите през 2001 година и тази на ГЕРБ през 2009 година.

Oще по темата

„Когато дойде Царят през 2001-ва година, той нямаше нито един член в ЦИК, РИК и секционните комисии и ги измете. 2009 година, когато дойде Бойко Борисов на бял кон, той имаше 1 член в ЦИК и почти нямаше членове в РИК и СИК. Бойко измете ли ги - измете ги. Тогава Тройната коалиция си беше подредила цялото ръководство и пълно мнозинство във всички комисии, включително квалифицирано. Резултатът беше, че БСП постигна най-ниския резултат в цялата си история – 40 депутата в Народното събрание“, коментира Константинов.

Все пак възможно решение за изход от скандалите около ЦИК Константинов вижда в промяна на новоприетия Изборен кодекс, като местата в комисията бъдат увеличени.

„Едно от възможните решения е това, което вчера се спомена като предложение на ГЕРБ и ДПС, да се разшири съставът на ЦИК. Тогава този конфликт би могъл да изчезне. Време за това има, защото ЦИК е в самото начало на своята работа“, коментира той.

Според професора ГЕРБ и ДПС взети заедно имат повече от 120 депутати и могат да прокарат каквото решение искат, включително и да свалят правителството.

„Ако толкова много държат някой да не ги излъже, да подсигурят наблюдатели в секционните комисии, където може и да стане нещо. На ниво районна комисия, още по-малко на ниво централна комисия, където заседанията се предават онлайн, нищо лошо не може да се случи“, обясни той.

По думите му  в Изборния кодекс има още подводни камъни, но те няма да се появят на евроизборите, а на парламентарните.

До скандалите за състава на ЦИК се стигна, след като държавният глава Росен Плевнелиев подписа указ за квотите, давайки 6 места на ГЕРБ, а само едно на ДПС. Заради това ДПС и БСП блокираха избирането на заместник-председател от ГЕРБ и така на практика комисията остана да работи в непълен състав.

Идея за промяна на кодекса възникнала на разговор между лидера на ДПС Лютви Местан и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов при президента вчера преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 10 години

Г-н професоре, както един друг достатъчно нечистоплътен политик, назначен за президент, ти също се опитваш да ни даваш съвети за честност и неподкупност. Не сме забравили нито теб, нито Роско, как заявихте на всеослушание пристрастността си и зависимостта си от мутрите от групировката Граб. И не ни казвай, че са се печелили избори и без квоти, чували, заплахи и други манипулации. Случвало се е, но когато в комисиите е имало хора, а не мутри, дребни сметкаджии и откровени простаци. Замълчи!

24

viktoria35

преди 10 години

С указа си Плевнелиев за пореден път показа пристрастията си към ГЕРБ и ни доказа, че наистина е продукт на тази партия и че не е избран от народа, а назначен на този пост от Борисов и Прокопиев, да не говорим, че и този път държавният ни глава постъпи противоконституционно.

23

Анонимен

преди 10 години

Какво направи ГЕРБ: замрази доходи, пенсии, детски и майчински. Увеличи цената на тока. Имаше натиск, рекет и принуда върху бизнеса. Държавата беше най-неизрядният платец. Авторитарно управление, МВР беше превърнато в политическа полиция, държавата представляваше заплаха за живота, здравето и сигурността на своите граждани. Хората бяха лош човешки материал, кучета *** народ. 24 часа гастрол по медиите, рязане на лентички, реване, тупане в гърдите, жалване и оплакване, как все някой им пр

fallback