Григорий Вазов. Снимка: Булфото

На един език ли говорят теорията и практиката? Поднасят ли университетите необходимите знания и умения на студентите? Какви са препоръките към бизнеса?

Investor.bg потърси отговор на тези въпроси от участниците в конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“.

Ето какво сподели президентът и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) доц. д-р Григорий Вазов.

- В последните години много се говори за нарушената връзка и влошената комуникация по оста студенти-университет-бизнес. Как Вие оценявате текущата ситуация – на един език ли се говори вече?

Не, наистина езиците помежду ни са различни. Няма кой да ни обедини. Очаква се университетите да го направят, но и бизнесът трябва да излезе от постоянно насажданата „мантра“ за „виновните университети“, които не произвеждат това, което иска бизнесът.

Разбира се, може да се потърси основание във въпроса дали е прав бизнесът за подобно обвинение към университетите. Но има и друг, не по-малко основателен въпрос: Какво е направил от своя страна бизнесът за университетите?

Може би е прекрасно да получаваш продукт, в който не си инвестирал нищо, и друг да ти е виновен за някои „кривици“. Ако искаш конкретен продукт, с конкретни качества, трябва да вложиш, да инвестираш.

- Мит ли е твърдението, че университетите не претендират да поднасят готови знания на обучаващите се, а по-скоро тяхната роля е да ги подготви за кариерното им развитие и личностното им израстване?

Не бих казал, че отговорът е в едната или в другата крайност. Мисля, че задачата на университетите е класически ясна: да изградят онзи бъдещ специалист (експерт, мениджър, архитект, инженер), който, с придобитите фундаментални и креативни познания, да помага на обществото да се движи напред.

- Лесен вход в университета и труден изход или труден вход и лесен изход?

В университета трябва да се влиза трудно и да се излиза трудно.
 
- Какви препоръки бихте отправили към бизнеса?

Бизнесът да поддържа пряка връзка с образованието; да инвестира, за да може университетът да подготви конкретни специалисти за конкретна корпоративна култура.

На връзката между образованието и бизнеса е посветена и предстоящата конференция „Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката”. Организатори на събитието, което ще се проведе на 24 март в София, са Bulgaria On Air и Investor.bg, в сътрудничество с Bloomberg Television.

Конференцията се организира в партньорство с Виваком, Българска банка за развитие, Висшето училище по застраховане и финанси и VM Ware.

Регистрирайте се за участие в конференцията тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase