Акад. Стефан Воденичаров открива изложбата. Снимка: БАН
fallback

Робот, който звъни на тел. 112 при инцидент, показа Българската академия на науките. С помощта на вградени сензори роботът регистрира промяна във физическото положение на човека и автоматично сигнализира за евентуалния проблем на спешния телефон чрез гласово съобщение.

Експонатът бе част от изложбата на разработки в помощ на възрастни хора и хора с увреждания, която бе организирана днес от Института по системно инженерство и роботика към БАН по повод 145-годишнината на Академията.

В рамките на изложбата беше представен и виртуален модел на роботизирана ръка, вдъхновен от работата с деца-аутисти, които много по-лесно общуват с технологични средства, отколкото със своите възпитатели. Ръката имитира човешки жестове и подпомага заучаването им от страна на децата.

Бяха демонстрирани последните подобрения на мобилни роботи с разпознаване на гласови команди и управление през интернет, които могат да съдействат на хора в неравностойно положение в ежедневието им, като извършват различни операции – подаване на предмети, отваряне на прозорци и врати, донасяне на лекарства и др.

Бяха представени безконтактен електромер с възможност за предаване на гласова информация в помощ на незрящи, проект на крачещ мобилен робот, роботизирана система за анализ и предаване на данни при кардиологично наблюдение на хора с проблеми в сърдечната дейност и др. Посетителите можеха да видят и макет на съоръжение за добиване на енергия от морските вълни, съобщиха от БАН.

Изложбата бе открита от председателя на Българска академия на науките акад. Стефан Воденичаров, който подчерта, че целта на инициативата е да привлече вниманието на индустриалните производители на технически средства в помощ на хора в неравностойно положение. Акад. Воденичаров допълни, че за да имат българското общество и българската икономика добро бъдеще, индустриалците трябва да се обърнат към разработчиците на иновативни проекти.

Директорът на Института по системно инженерство и роботика към БАН акад. Чавдар Руменин коментира, че в България се внедряват едва 0,5% от годишно патентованите изобретения в областта на електрониката и роботиката при средно 5-10%  в Западна Европа и САЩ. По думите му е необходимо тясно сътрудничество между бизнеса и учените, за да бъдат намирани възможно най-добрите технически решения в различни сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Професор

преди 10 години

Това ако е робот , аз съм китара. Това е нещо от 70 години. Стъпкови двигатели, алуминиеви профили и забележете КАСКА. Ако в БАН за това харчат пари ...... е.... си мамата.

15

ДЕКАН

преди 10 години

Тези дядовци,когато разбраха че им намалят парите и може и да ги закрият,активно се събудиха и творят глупост след глупост!Сега предполагам,че ще изобретят колелото,телефона и по-нататък-топлата вода!!

14

Сандо

преди 10 години

> Тоя робот е от 1980 година .Жалки сте . Глупости, щеше да набира 166 ако беше така, знази има поне ъпдейт !!!

fallback