Снимка: БТА
fallback

Цената на тока няма как да стане по-ниска, ако държавата го доставя, коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков в сутрешния блок на „Нова телевизия”.

„Докато ЕРП-тата бяха държавни, те прибираха 25% от крайната цена на тока, а сега този процент е 5. Признатите разходи бяха 25%, сега са 10%”, припомни бившият енергиен министър. Държавното ЕРП не е успяло и да събира дълговете си в ромските махали и непрекъснато е имало оплаквания от страна на потребителите, че покриват и тези разходи.

Но всъщност цената на тока може да не е най-сериозният проблем за крайните потребители и за България като цяло, стана ясно още от думите на Трайков.

Oще по темата
„Докато страната не остане без ток, на взимащите решения няма да им дойде акълът в главите”, допълни той.
Според него с ограничаването на инвестициите електроразпределителните дружества икономисват от поддръжката и всъщност това поставя под заплаха доставките на ток.

При отнемането на лицензиите държавата ще назначи специален управител, който да ръководи дейността на дружеството. В същото време обаче мрежите са частна собственост на електроразпределителните дружества. В този случай, стигне ли се до национализация, „държавата трябва да плати милиарди, за да придобие собствеността на мрежата”, обясни още Трайков.

Бившият министър беше категоричен, че липсва равнопоставеност в системата – НЕК ще фалира, ако дружествата не й платят за един месец, а самите дружества от 20 месеца очакват НЕК да им плати задълженията. Според него ДКЕВР поставя в невъзможност за нормална дейност и ЕРП-тата, и НЕК.

Държавната енергийна компания всъщност има над 2 млрд. лева задължения и не дължи пари само на ЕРП-тата, а и на производителите на енергия.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 10 години

Тоя хищен лалугер на снимката няма мяра!!!

76

койчо

преди 10 години

Как ще е частна мрежата, като жиците пред къщи са си все същите от времето на баи Тошо. Взеха ги за жълти стотинки и без почти никакви вложения ни възседнаха и правят пари на наш гръб. ВЪН, ВЪН И ПАК ВЪН НАГЛЕЦИ ТАКИВА!!!

75

Анонимен

преди 10 години

Трайчо що не си трайш!

fallback