Снимка: Булфото, архив
fallback

Фаталният край на операцията в Лясковец е заради допуснати редица фактически грешки, заяви пред БНТ бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той беше категоричен, че ГЕРБ ще продължи да иска оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Цветанов посочи конкретни грешки, допуснати при провеждането на спецакцията миналия петък, когато 53-годишният психично болен Петко Савов уби командос и рани други трима. 

Oще по темата
Токът в кооперацията, където живее Савов, не е бил спрян преди началото на акцията, не са били изискани предварително строителните книжа за сградата и не е извършена предварителна евакуация на съседите на стрелеца, изреди бившият вътрешен министър.

По думите му специализираният екип е трябвало да се оттегли още след първите изстрели, а не чак след раняването на втори служител на СОБТ.

"Тези служители са изпратени там, за да могат да бъдат убити по този начин, защото те са нямали абсолютни никакъв друг шанс да се спасяват, защото те са подложени на един обстрел от този човек, който всъщност ги е чакал", критикува още Цветанов.

Бившият МВР шеф смята, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров се е предоверил - за операцията се е разчитало само на снимки.

Заместник-председателят на ГЕРБ е категоричен, че за да се проведе акцията, главният секретар е този, който е одобрил плана за действие. "Има специализиран сектор, който проучва всички възможни варианти за реализирането на тактическите действия и главният секретар е този, който е утвърдил плана за действие", посочи Цветанов.

Според бившия шеф на МВР Светлозар Лазаров се опитва да се измъкне от отговорност с обясненията, че служители на Областна дирекция на МВР във Велико Търново са провалили акцията. "Най-малка е отговорността на служителите от Областна дирекция на МВР във Велико Търново", подчерта Цветанов и обясни, че в Лясковец е имало и служители на Главна дирекция "Национа полиция" и СОБТ. 

Цветанов отговори и на обвиненията, че трагедията в Лясковец е предизвикана заради бездействието на органите на реда през 2012 година. "Това, че такава операция не е била проведена през 2012 година, показва, че Савов не е бил подценяван и са се търсели по-гъвкави начини за справяне със ситуацията", посочи Цветанов.

"Ако операцията през 2012 година беше завършила така, и аз, и главният секретар на МВР щяхме да си заминем", категоричен бе той. "Този човек (бел.ред - Петко Савов) има разрешително от 2006 година, можем ли да виним тогавашното управление", попита още бившият вътрешен министър и допълни, че днес ГЕРБ ще внесе искане в Народното събрание за създаването на анкетна комисия по случая в Лясковец.

Цветанов увери, че опозицията ще продължи да иска оставката на главния секретар на МВР.

В отговор Светлозар Лазаров обясни, че за провеждането на акцията на 14 март има съдебно разрешение и постановление от съответната компетентна прокуратура за изземването на оръжията на Петко Савов. "Ако има и най-малки съмнения в хода на проверките по случая „Лясковец“, разбира се, че ще си подам оставката. Няма свещени крави в МВР, но нека да изчакаме да приключат следствените дейности", допълни той.

Лазаров подчерта, че трагедията в Лясковец е станала заради мълчание на полицаите съгледачи, които не са съобщили, че Петко Савов ги е забелязал. “В случая тези хора са попаднали там по, меко казано, странен начин. Не може да отидеш да снимаш, не можеш да видиш, че лицето те вижда, че снимаш, и да дадеш камерата на униформен служител. Това, което е основният проблем, е, че са забелязани и впоследствие става ясно, че Петко Петков и неговата майка реално са чакали служителите на СОБТ”, коментира главният секретар на МВР.

Той призна, че му е трудно да се ангажира с оценка дали е била добра тактиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

Анонимен

преди 10 години

Акцията е организирана по този *** бабаитски начин за да може камерата на ТВ7 на Делян Пеевски да заснеме героите и да покаже на народа как БСП го спасява от насилниците в лицето на Петко Савов. Но са си правили сметката без кръчмаря.

90

Анонимен

преди 10 години

Цветко най - най- големата мутра в България, след Пеевски, трябваше много отдавна да е на топло но има време поне се надявам че ще бъде осъден . За нула време назначи само баджанаци- бивши келнери в мвр и сега редовните полицаи *** като мухи.

89

Катето

преди 10 години

Не мога да разбера едно - защо Цветко и Светльо са още на свобода, а не в затвора, като те са може би хората извършили най-много престъпления с власт в нашата държава

fallback