Снимка: Reuters
fallback

Общ преглед

180 затворници ще бъдат следени с електронни гривни, които ще бъдат поставени на ръцете или на глезените на осъдени и пуснати под пробационен надзор или след предсрочното им освобождаване от затвора. Използването на този метод за контрол ще струва на държавата по 2,25 лв. на човек всеки ден, съобщи днес правосъдният министър Зинаида Златанова. Това ще е по-евтино, защото издръжката на осъден в затвора е 5 лева на ден.

Устройствата са изградени така, че всеки, на когото са поставени, има възможност да се отдалечава от дома си в рамките на 150 метра. Проследяването ще става от единен контролен център, предава БТА. Ако наруши това разстояние, в контролния център веднага ще бъде получавана тази информация и лицето може да бъде задържано, обясни вицепремиерът.

Oще по темата
Според нея ако такива гривни бяха поставени на Братя Галеви или на осъдения за убийството до дискотека "Соло" Илиян Тодоров, то нито един от тях нямаше да се укрие от правосъдието.

Електронното наблюдение е по проект на правосъдното министерство и е със средства от Норвежкия механизъм. То ще струва 585 хиляди евро и ще продължи две години. Законите у нас не позволяват поставянето на новите устройства да е задължително и затова се обмислят промени в нормативната база, коментира още правосъдният министър.

Устройствата, които влизат експериментално в България, са устойчиви на удар и вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 10 години

Stereo-grivni I na Borisov-da si gi darpa !

6

Да не забравите

преди 10 години

Запазете гривна и за 1 мошеника Бойко Методиев Борисов.Или по-хубаво за него запазете 9 мм-ов.

5

Тя

преди 10 години

Мястото на затворниците е в ЗАТВОРА. А, тази или която е да е "гривна" винаги може да бъде заобиколена нейната ограничителна способност. До "ако". На Ваше място не бих правила такава *** аналогия за Ботев.Най-малкото бих го слагала в едно изречение или тема за разговор с този доказан измамник.Научете се да уважавате истинските българи.Дотогава ще сте сред мършата.

fallback