Снимка: архив, Reuters

180 предсрочно освободени затворници ще бъдат следени с електронни гривни, съобщава "Труд". Гривните ще бъдат заключени на ръцете или на глезените на осъдени и пуснати под пробационен надзор, на които е наложено "ограничено придвижване" или "задължителна регистрация". Електронното наблюдение е по проект  на правосъдното министерство и е със средства от Норвежкия механизъм. То ще струва 585 хиляди евро и ще продължи две години.

"Системата е съставена от две устройства - за персонална идентификация и стационарно, които са свързани с Център за наблюдение - обясни пред "Труд" експерт. - Първото е всъщност гривната, която се носи от следения човек, а второто прилича на телефон и се намира у дома му. В гривната има приемник и предавател. Каишката е от оптично влакно, в което непрекъснато циркулира светлина. Предавателят излъчва към "телефона" сигнали, отчитащи присъствието на затворника, както и опитите гривната да бъде свалена или срязана. От своя страна стационарното устройство комуникира непрекъснато с гривната и засича дали закононарушителят напуска позволената му територия. Това не е джипиес система, която да използва спътник, за да локализира обект в някаква географска точка. Тя обхваща определен периметър.

Идеята е да се наблюдава лицето, когато например напуска дома си въпреки забраната. Стационарното устройство също "усеща", ако някой се опита да го премести или да го развали. То отчита и най-леко движение. Дори ако токът спре, издържа в режим на работа до 48 часа. Чрез него Центърът за наблюдение може да се свърже като по истински телефон с контролираното лице и обратното."

Гривната може да се прилага и за пратени под домашен арест, допълниха надзиратели. Според тях тя спестява труд и пари, като дава почти 100% гаранция, че арестантът се намира там, където е пратен от съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase