Министерски съвет. Архив Булфото

За всеки продаден билет тази година Народният театър "Иван Вазов” ще получава от държавата 27 лева, Софийската опера и балет – 72 лв., а Софийската филхармония – 70 лв. Това реши правителството днес, като определи единните разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства през 2014 г.

Те отразяват въведената система на делегирани бюджети, която цели да стимулира увеличаването на броя на зрителите, усъвършенстване на мениджмънта, многообразие на предлаганите продукти и др.

За всеки продаден билет Държавният фолклорен ансамбъл ще получава 53 лв., а Държавният музикален и балетен център – 61 лв.

Единните разходни стандарти бележат леко повишение през 2014 г. в сравнение с 2013 г. Утвърдена е промяна на стандарта на Народния театър "Иван Вазов” предвид статута му на национален културен институт и са създадени две нови позиции – експериментални институти и театрално-музикални центрове.

За продаден билет драматичните театри ще получават по 13,50 лв., драматично-куклените театри – по 16,00 лв., куклените театри – по 11,00 лв., музикално-драматичните театри и театрално-музикалните центрове – по 40,00 лв., оперите и оперно-театралните центрове – по 60 лв., филхармонии и симфониети – по 50 лв., експерименталните институти – по 27 лв. От правителствената пресслужба уточняват, че диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти.

Правителството одобри днес и допълнителни разходи в размер на 250 000 лв. за честването на 100-годишнината от рождението на големия оперен певец Борис Христов. Юбилеят ще бъде отбелязан основно в периода април-юни т. г. и ще премине под патронажа на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

С друго постановление Министерският съвет отпусна 3 млн. лв. за преустройството на източното и северното крила на Националния музеен комплекс в София. Преустроената част ще завърши облика на комплекса с нови и допълващи площи и дейности. Средствата и по двете постановления са предвидени по централния бюджет за 2014 г.

Кабинетът реши още да отнеме от Министерството на отбраната управлението върху два имота и да го предостави на Министерството на културата. В сградите, стопанисвани до момента от отбранителното ведомство, ще бъдат изградени книгохранилище за нуждите на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и складови площи за съхранение на реквизити и декори на Младежкия театър „Николай Бинев”. За книгохранилището ще бъдат използвани три сгради, намиращи се в имот от 10 дка в с. Герман, а за склад на Младежкия театър – помещение от близо 223 кв. м в бл. 41б в столичния квартал „Овча купел-2”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase