Снимка: Булфото
fallback

С 26% е намаляла битовата престъпност у нас, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, като уточни, че данните са за периода от началото на 2014 година до 6 март т.г.

В ефира на БНТ той изрази задоволство от действията на жандармерията в селата, където органите на реда провеждат акция срещу битовата престъпност. По думите на Лазаров МВР „върви в правилната посока“, което се доказвало и от положителните резултати от действията на жандармерията.

„От началото на операцията до настоящия момент битовата престъпност е намалена с 26%. Имаме и по-добра разкриваемост на престъпленията за същия период спрямо 2013 година“, обясни Лазаров.

Отчетен е 18% спад на регистрираните криминални престъпления. Най-голямо намаление МВР регистрира при кражбите. Техният дял е 65 на сто, а за периода от 1 януари до 6 март те са с 23% по-малко. Главният секретар обясни, че от самия старт на акцията на жандармерията е отчетен спад с 32 на сто при кражбите.

Лазаров подчерта, че напредъкът на места е различен. Така например Областната дирекция на МВР във Велико Търново е отчела по-добра разкриваемост на престъпленията с над 50%.

Главният секретар обясни, че операцията на жандармерията е 15-а мярка поред, която вътрешното министерство предприема. Предстои да започне привличането на секретни сътрудници, продължава следенето на пунктовете за цветни метали, заложните къщи и други. Той коментира и идеята безработни хора да бъдат наети за опазването на реда в малките населени места. Лазаров приветства идеята с уточнението, че той не може да коментира политиките на МВР.

„Ако чрез съответните политики се намери съответният финансов ресурс и се ангажират конкретни хора, за мен е добре дошло. Но това са политики и аз там не мога да се бъркам, мога само да приветствам тази идея и да уверя обществото, че ако това стане, ще се изгради нормативна база, която ясно да регламентира взаимоотношенията и съответните критерии, по които ще се работи с тези хора“, обясни Лазаров.

По думите му те ще бъдат наемани от местните власти, а това вероятно ще се случва чрез оперативните програми на ЕС. Идеята е това да се случва чрез съвместната работа на две министерства - социалното и МВР.

Той подчерта, че миграционният натиск не е намалял, а се е увеличил. „Благодарение на доброто взаимодействие на нашите служители и мерките, които са взети обаче, има постигнати значителни резултати“, каза Лазаров. Миграционният натиск от 1 януари до 28 февруари тази година са 1286 лица. От тях има 443, задържани от турските власти, и 581, които са върнати обратно. Влезли са 262 лица, което е двойно по-малко от данните за 2013 година, когато са влезли 467 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

rai - 9 koridor

преди 10 години

a - na pat za bezrabotnite, da opitat s bulgarskata armia parvo.moje i da se poluchi istinski mir v Bulgaria ?! s bulgarska jandarmeria 50% razkrivaemonst i bulgarska armia moje bi drugite 50% razkrivaemost?!ili da vikame "help me NATO" s kartoni ot banani?

54

Няма да стане

преди 10 години

Другарю Лазаров спешно докладвайте на комитета за рекордите на Гинес.Това ще стане вицът на годината!

53

men

преди 10 години

бесилка за всички ви ***. заради такива като вас скоро няма да има българия. това по малкия проблем. по големия са милионите честни млади и стари хора които обричате на глад, самота, мизерия и произвола на ***, ченгелите, чиновниците, бежанците и самите себе си политиците. потенциал много в българия, а една шепа продажни женски полови органи ни затриха за една шепа шекели. прокълнати да сте всичките и децата ви до 999то коляно. ПУ

fallback