Катюша Христова. Снимка: bTV
fallback

На международния ден на жената ще ви запознаем с първия началник влак в България - една дама от Варна с мъжка професия и име на руска ракетна установка.

Катюша Христова работи над три десетилетия в държавните железници. Била е едва 28-годишна, когато става началник влак и се превръща в пионер. Дотогава дама на такъв пост не е имало.

"Тогава беше партийното бюро, оценка ти дават дали може да станеш началник влак, понеже беше забранено за жени. Одобриха ме. Отидох да уча в Катник и 1980 г. започнах да работя като началник влак", разказва тя историята си пред bTV.

"Трудна е нашата работа, нямаше празник, които, ако се паднеш на работа, да не отидеш - първи май било, тогава имаше 9 септември, няма значение - и винаги на влака. Аз съм обслужвала влак със 17 вагона с локомотив, пощенски вагон, вагон за багажи и пратки, три кушета, три спални и 10 пътнически вагона. Ако аз бях се изложила, може би нямаше да има жени началник влакове", разказва с усмивка Катюша Христова.

Преди години охраната на пътниците била ангажимент на началник влаковете. Така й се налагало често да влиза и в ролята на стражар.

"В купето влязъл с кални обувки, дъжд валеше, легнал тука пиян и аз викам вашата карта или билет - той вади депутатска карта. Това е 1993-94 г. Неприятности с него имахме много", разказа тя, но не пожела да спомене име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

честен

преди 10 години

Сара е еврейско име.

24

Анонимен

преди 10 години

До ХА-ХА-ХА !Сара си е съвсем нормално име за България, тук редовно са давали на децата си библейски имена...на кого викаш му бил промит мозъка?

23

УМЕН ГУЩЕР

преди 10 години

Епа она е вече разкрибуцана от онождане от височайши пътници,вече е ненужен ***

fallback