Снимка: архив, Булфото

Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя “Галеви”, са задържани, съобщи БНТ, позовавайки се на два независими източника.

До момента МВР не потвърждава новината. Разпространеното от национална електронна медия твърдение за задържането на т.нар. Братя Галеви не отговаря на истината, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

По официалните международни канали за обмен на информация на МВР не са получени подобни данни. Издирването на двамата български граждани продължава, категорични са от МВР.

Според БНТ Ангел Христов  е задържан още преди седмица в държава от Близкия изток и чрез Интерпол тогава са уведомени нашите служби. Преценено е за ареста да не се съобщава, защото е имало оперативни данни за местонахождението и на другия издирван с червена бюлетина дупничанин.

Пламен Галев е задържан вчера в съседна на България страна. На този етап предстои идентификацията на двамата и установяването на самоличностите им от службите на държавите, в които са арестувани.

Още по темата
 Вероятно по тази причина все още няма и официално съобщение за задържането на издирваните. Източници на БНТ твърдят, че в международните полицейски регистри срещу имената на Пламен Галев и Ангел Христов се появява статут на секретни агенти и докато не се установи дали те имат това качество, арестът им няма да бъде официално обявен.

Информацията за ареста на Братя Галеви се появи още вчера. По-рано днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров лаконично коментира, че към момента той не разполага с такава информация.

Ангел Христов и Пламен Галев са в неизвестност от началото на май 2012 г., когато ВКС ги призна за виновни за организиране на престъпна група с цел изнудване. Оттогава двамата са обявени за общодържавно издирване, а и Интерпол ги дири с червена бюлетина. 

През ноември 2010 братя Галеви бяха оправдани от Кюстендилския окръжен съд, но по-късно, през юли 2011 г. на втора инстанция Софийският апелативен съд ги призна за виновни и ги осъди съответно на 5 и 7 години затвор. През май 2012 г. и Върховният касационен съд потвърди вината им, но намали присъдите им съответно на 4 и 5 години затвор.

След произнасянето на присъдите двамата се покриха и оттогава никой не знае къде са. Срещу тях има и дело за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност. Заради липсата им обаче Кюстендилският окръжен съд спря процеса. В момента се чака тълкувателно решение на ВКС, което ще определи съдбата на делата за конфискация в случаите, когато не могат да бъдат открити съдените.

Към този момент Пламен Галев и Ангел Христов все още съществуват в списъка с издирвани лица на Интерпол, международната организация не ги е свалила, въпреки съобщенията, че двамата са задържани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase