Снимка: архив, БТА

КНСБ настоява промени в трудовото законодателство задължително да минават през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Повод за това са исканите промени в Кодекса на труда от БСК и БТПП, които според лидера на синдиката Пламен Димитров, са „добре организирани атаки към интересите и правата на работниците“.

Според Димитров през пакетите за намаляване на административната тежест на правителството работодателски организации търсят промени в Кодекса на труда, които не са съгласувани от тристранния съвет.

„Тези действия показват "ново отношение към тристранния диалог", каза Димитров. Ние сe събираме да обсъждаме формални политики на изпълнителната власт, обаче важни промени не минават през тристранния съвет“, заяви той, цитиран от БТА.

Димитров посочи, че формално процедурата за законови промени е спазена, но подходът на провеждане на съвета показва, че има друго отношение - „по-лошо дори от предишното правителство на социалистите, с премиера Станишев и от правителството на ГЕРБ“.

„През последните 6-7 години почти всички промени в Кодекса на труда бяха правени след съгласие със социалните партньори“, напомни лидерът на КНСБ.

Той даде пример с дълго отлаганото решение на проблема с неизплатените заплати на работниците. По негови думи над 90 процента от българите настояват за бързо разрешаване на казуса чрез диалог, но в същото време работната група в Националния съвет за тристранно сътрудничество по този въпрос не заседава вече два месеца.
По повод на предложените от работодателите промени в Кодекса на труда Димитров заяви, че синдикатът не приема създаване на  законодателство, отнасящо се само към определен кръг от обществото. „Независимо дали хората работят в малки, в микро или в големи фирми законите трябва да са еднакви за всички, както и в останалите страни на ЕС“, посочи Пламен Димитров.

КНСБ има над 50 страници конкретни предложения за промени в Кодекса на труда и ще се настоява те да бъдат гледани със същото внимание, както и предложенията на бизнеса, допълни той.

Още новини от България вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase