Снимка: архив, БулФото

Сдружението на българските зъболекари ще предложи на правителството и парламента стоматологичните услуги, които се плащат сега от НЗОК, да бъдат прецизирани.

Предложението е да бъдат плащани по Здравна каса само профилактиката и лечението на децата и учениците, а възрастните да се насочат към доброволните здравноосигурителни фондове.

Според зъболекарите Касата стимулира некачественото зъболечение и напразно налива милиони в едни и същи дентални дейности, които не се променят от години.

За тази година сумата, която Здравната каса отпуска за стоматология, е 110 млн. лв., напомнят от сдружението. От СБЗ изразиха недоволството си, че ги принуждават да работят по методи, средства и способи, които не одобряват.

Те смятат, че ако трябва да се инвестира в нещо, това е профилактиката, а не в методи за лечение, които не дават трайни резултати.

От сдружението на зъболекарите допълват, че близо 400 000 пенсионери нямат полза от предоставените от Касата услуги. „На един пенсионер може да му бъде изваден зъб или направена амалгамена пломба, той има право на това, но пломбата няма върху какво да бъде направена, няма какво да бъде и извадено“, казва председателят на съюза Венцислав Стоев.

Според анализ на сдружението 110-те млн. лв., които отпуска Касата за дентални дейности, са достатъчни да поддържат само денталното здраве на децата. Реалната сума, която е необходима, за да се поддържа денталното здраве на българите, е от порядъка на 550-600 млн. лв. годишно.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase