Акад. Стефан Воденичаров. Снимка: БТА

Да се намери начин за увеличаване на заплащането в Българската академия на науките, поиска ръководството й на пресконференция днес. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров се аргументира с думите, че Академията става все по-ефективна и полезна за държавата.

В момента един млад учен, постъпващ на работа, е със заплата от 420 лева.

"Имаме намерение да направим заплатите в БАН приемливи за младите учени, защото сега идват млади хора в Академията, но не са тези, от които се нуждаем", коментира акад. Воденичаров, цитиран от БТА.

Представяйки значимите открития през годините, направени от учени от БАН, той отбеляза, че "интернетът в България е въведен също от БАН".

73% от патентите у нас за 2013 г. са на учени от Академията. Воденичаров отчете, че в периода 2007 - 2013 г. 217 проекта на БАН по европейските програми са финансирани с над 30 милиона евро.

Успеваемостта на учените от БАН е 34 процента, при средна за Европа 21%, заяви председателят на Академията. Подумите на акад. Воденичаров учените от БАН са много добре подготвени за участие и в новата програма за наука и иновации на ЕС "Хоризонт 2020".

Над 145 инициативи в цялата страна ще организира през 2014 г. БАН за своята 145-та годишнина, обяви заместник-председателят на Академията акад. Дамян Дамянов. Предвидени са 62 научни прояви, 7 семинара за млади учени, 28 премиери на научни книги, 35 изложби, 12 "дни на отворените врати" в институти на БАН, 15 чествания на научни дисциплини.

За годишнината на БАН ще бъде организиран и конкурс за високи научни постижения в девет направления.

Външна фирма ще направи социологическо проучване за обществените нагласи към науката и БАН. Във връзка с годишнината ще бъдат организирани и срещи с български учени с международен авторитет, работещи в чужбина, но продължаващи успешно да си сътрудничат с БАН.

Ще бъде издадена и актуална "История на БАН", тъй като такава не е публикувана от близо половин век. Кулминация на честването ще бъде тържествено събрание на БАН на 14 октомври в Софийската опера и балет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase