Дядо Борис. Снимка, архив Булфото

Църковно-наказателни дела срещу игумена на Бачковския манастир - Агатоникийския епископ Борис, и йеромонах Кирил от Троянската света обител започват по решение на Светия Синод на Българската православна църква. Това съобщи пред bTV Западноевропейският митрополит Антоний.

Причините са скандалните разкрития за недопустими действия на двамата духовници, които скандализираха обществото.

Още по темата
В навечерието на изборите за Варненски митрополит около кандидатурата на епископ Борис, който беше кандидат за поста на дядо Кирил, се появиха твърдения за тайно семейство, за  луксозен живот и за това, че кара 3-4 нови автомобила. В Светия синод постъпиха жалби, че е плащано по 30 хиляди лева на епархийски съветник, за да може епископ Борис да бъде избран за митрополит.

Наред с това се появи компрометиращо клипче за дядо Борис в интернет. Кадрите не показвали лица, но от гласовете и телата авторите на компромата правят извода, че става въпрос за оргии в Бачковския манастир с участието на игумена му Борис, икономката Румяна и три монахини, уточнява bTV.

Йеромонах Кирил от Троянската обител пък нашумя покрай разпространени клипове, в които разказа на свой секс партньор за гей аферите на монасите в манастира.

От Светия синод потвърдиха пред БНТ, че игуменът на Бачковския манастир епископ Борис е свален от поста. Той е изпратен на покаяние и послушание в Рилския манастир, докато тече делото по църковно-наказателния процес. За временен заместник на игумена в Бачковската света обител е определен монахът отец Симон.

Епископ Борис бе поставен под запрещение без право да служи, както и бе изключен от всички листи за избор на митрополити.

Йеромонах Кирил може да остане без духовен сан и да бъде отлъчен от Българската православна църква.

Подобни църковно-наказателни дела не са завеждани през последните 20 години, от времето на разкола в БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase