Отец Василий Шаган. Снимка: архив, БулФото

Кандидатът за Варненски и Великопреславски митрополит епископ Борис трябва да бъде изваден от списъка на кандидатите, докато не се произнесе решение за всичко, което се чува и се знае за него. Това каза пред журналисти днес протоерей Василий Шаган от Варна, след като заедно с епархийски избиратели от града и с членове на инициативния комитет "За чистота в Българската православна църквата" се срещна с патриарх Неофит в Синодалната палата.

"Другият кандидат за Варненски митрополит - Игнатий, също трябва да бъде подложен на някакво разследване, защото ако отправеното от него към епископ Борис е клевета, той трябва да бъде осъден, но ако е истина, трябва да бъде осъден епископ Борис", заяви Шаган, цитиран от БТА.

Още по темата
Той съобщи, че подписите, събрани във Варна и в други духовни околии, с които се иска касирането на изборите за Варненски митрополит, вече са над 2000.

На въпрос какви са възраженията им срещу двамата епископи-кандидати за Варненски митрополит, Василий Шаган каза, че на днешната среща са заявили на патриарх Неофит, че не са съгласни с порочните и неморални практики в епархийските избори.

Считаме, че евангелската чистота в църквата е много повече от устава и смятаме, че изборът е протекъл неканонично спрямо евангелието и каноните на нашата църква, заяви протоерей Шаган.

Той добави, че утре от 13.00 ч. епархийски избиратели от Варна и членове на инициативния комитет ще дойдат пред Синодалната палата, за да се "молят Светият синод да вземе най-правилното решение".

Очаква се утре късно вечерта Светият синод да обяви решението си дали на 24 ноември ще има каноничен избор на Варненски митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase