Снимка: архив, БулФото
fallback

Нови учебни програми може да има едва след приемането на нов Закон за средното образование и обществено одобрение. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката във връзка с обществените дискусии през последните два дни във връзка с проекта за нова учебна програма по история и цивилизация.

"Твърденията в някои медии, че предстои отпадане на обучението по история и цивилизация в 11 и 12, клас, създават излишно напрежение сред заинтересованите среди", се казва в съобщението. Такъв проект за нов закон в момента се разработва в МОН.

От ведомството посочват, че проектите на програми по история и цивилизация, както и проектите на програми по останалите учебни предмети, които са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката, са само продукт от изпълнение на проекта "За по-качествено образование", разработен по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Работата по него е започнала през 2012 година и е във връзка с тогава разработван проектозакон за средното образование.

Екипът на министерството на образованието и науката многократно изтъква отново, че каквито и промени да бъдат направени в сферата на образованието, те ще бъдат публично обсъждани, за да се отчете мнението на всички заинтересовани страни. С тази цел разработените проекти за програми са публикувани на сайта на МОН.

Оповестяването им дава възможност на широката общественост да се запознае с резултатите от проекта "За по-качествено образование" и да се съберат мнения и предложения, които да бъдат взети под внимание при разработване на нови програми. Ето защо проектите на програми по всички учебни предмети, в т.ч. и по история и цивилизация, които са на сайта на МОН, не са финален вариант и не се очаква да бъдат утвърдени в този вид, уточняват от ведомството.

От там допълват още, че дори след приемането на нов закон, няма възможност за незабавна промяна на обучението в училище, защото е необходимо време да се подготвят финални проекти на учебни програми, които едва след широко обсъждане и сериозна обществена подкрепа може да бъдат утвърдени. След тяхното утвърждаване е необходима поне още една година, за да се изработят учебници по тях и едва след това може да започне постепенното им прилагане в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

анонимна

преди 10 години

Няма ли кой да попита МОН защо се опитва да успокоява напрежението след като ве4е новите учебници са издадени

19

Анонимен

преди 10 години

Нямаме ли учители, нямаме ли интелектуалци, нямаме ли умни хора да се вдигнат и да пометат тази плява, затлачила МОН ? Ние какво, само обслужващ персонал ли ще произвеждаме? Да не би на Европа да й идват множко нашите умни и образовани деца, и сега от злоба да ни тласкат към пълно изпростяване? Те да правят каквото си искат, но къде са нашите управляващи, учени, интелигенция? Или и те не са учили история?

18

Анонимен

преди 10 години

До КОЙ?Просто пробват до къде ще стигне търпението на Българина.Някой по-долу каза-ако мине-мине.Ако не мине-ще го преразгледат козметично. На това в армията му казват разуснаване с бой. Лошото е,че постоянно ни бият, отвсякъде, народа вече няма сили да се съпротивлява...

fallback