Даниел Вълчев и Велислав Минеков. Снимка: "Движение България на гражданите"

Отпадането на ограничението за два последователни мандата за ректори, декани и други позиции е покана за доживотно управление. Това заяви зам.-председателят на „Движение България на гражданите“ проф. Даниел Вълчев на пресконференция за бъдещето на висшето образование.

Бившият просветен министър в правителството на тройната коалиция посъветва настоятелно вносителите на промените в Закона за висшето образование, „в лицето на господата Станишев и Местан“, да оттеглят предложенията си.

Вълчев подчерта, че под предлог за академична автономия в крайна сметка се създават предпоставки за образуване на „цели гроздове от полуфеодализирани структури, далеч от демократичните практики“.

Той прогнозира, че вероятно следваща стъпка ще бъде да се махнат и възрастовите ограничения и така да има доживотно заемане на длъжностите.

"Този законопроект е задкулисна договорка между управляващите и ректорите, които трябвало да гарантират мира в академичната общност и да спрат студентските протести, което, ако е така, е много срамно", подчерта Вълчев.

Според него, ако образованието е приоритет на управляващите, това трябва да проличи в процента от БВП, който се заделя за него, а държавните разходи за висше образование у нас са едни от най-ниските в Европа. За 2009 г. субсидията за издръжка на обучението в проценти от БВП са 0.42 %, а за 2014 г. - 0.38 %.

По време на мандата на ГЕРБ тежестта за финансирането на висшите училища беше прехвърлена от държавата към семействата на студентите, които поеха на свой гръб увеличените такси за обучение, обясни Вълчев. За УНСС за периода 2009-2012 г. увеличението на таксите е с 19 % за всички студенти. По този начин увеличението на приходите на висшите училища с 30 милиона лева се осъществява основно от такси на студентите, изтъкна той.

Проф. Велислав Минеков определи като скандални измененията в Закона за висшето образование и каза, че приличат на неслучаен пазарлък, така че университетите да бъдат превърнати в пирамидални структури по недемократична технология. Администрацията е в ръцете на ректора, а ректорите се занимават със стопанска дейност, общестевни поръчки и ремонти на всякаква сотйност, вместо с научна дейност и образователни политики, подчерта проф. Минеков.

Той напомни и за проблема с Националната гимназия за древни езици и култури, в която, по думите му, от месеци няма нормални учебни условия поради изсипването на огромни суми за ремонт на сграда в неподходящо място. Минеков настоя да се обясни на родителите, учителите и учениците кога ще бъде прекратена сагата с единственото по рода си училище в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase