Снимка: архив, Булфото

Икономистът, бивш депутат и столичен общинар от НДСВ Владимир Каролев призова за легализация на медицинската марихуана и продажбата й в аптеките.

"Това може да спести много от разходите за здравеопазване. Когато това се легализира, някой, който иска да пробва, ще може да го направи, без това да води до затвор. Легализацията е факт в десет страни от Евросъюза", коментира той пред Нова тв.

Той даде пример с Португалия, където легализацията на леката дрога е намалила употребата на наркотици.

"Криминална трябва да е продажбата на наркотици, а не купуването. Леки наркотици трябва да се продават в аптеките", категоричен бе Каролев.

Според него един от проблемите в България е, че съдебната система не е обективна, тъй като с готвените промени в НК предвиждат за една цигара марихуана да се лежи до шест години, а не както е сега – глоба от 1000 лева.

"Борбата против всякакви зависимости е с образование и просвета, а не с наказание", настоя икономистът, който призна, че никога не е употребявал дрога.

По думите му големите световни фармацевтични компании не искат леката дрога да се легализира, защото на практика марихуаната е безплатна - "садиш си я вкъщи", обясни той тезата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase