Снимка: БТА

"Ранобудните студенти" се разграничиха от окупацията на Софийския университет. На страницата си във Facebook те написаха: "Ранобудните студенти", заявяваме, че не сме инициатори на извършената на 24 януари 2014 г. повторна окупация на сградата на Ректората на Софийския университет.

Неколкократно сме изразили своята позиция, че в настоящия момент тази форма на протест е изчерпана и продължаваме борбата си под други форми".

Те припомниха в съобщението, че са инициирали обществен дебат под формата на кръгли маси, които трябвало да започнат на 25 януари. По този начин те са искали да се получи надграждане на протеста в резултат от обществените очаквания.

След днешната окупация на СУ, обаче такива срещи не могат да се случат. Младите пишат още: "Смятаме, че всеки свободомислещ студент и гражданин има правото сам да избере позицията си спрямо настоящата окупация и нейните искания".

Още по темата

Както Dnes.bg писа новата окупация се е случила тази нощ. Информацията за нея е тръгнала от социалните мрежи. Исканията, макар и на друга група от тази на "Ранобудните студенти" остават същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояват и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Самият Илчев коментира, че няма намерение да подава оставка заради новата окупация на Алма Матер. По думите му, новите демонстранти са не повече от 10 души, от които не всички са студенти във висшето учебно заведение.

Проф. Илчев се срещна с новите протестиращи, но нарече случващото се шантаж, който си играе със съдбата на хиляди студенти, тъй като в момента започва сесията.

И лидерът на БСП Сергей Станишев коментира случващото се в Софийския университет. В Бургас той определи новата акция като "окупация срещу знанието".

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase