Снимка: БТА
fallback

Причина за смъртта на двамата мъже, починали по време на сблъсъците на улица "Грушевски" в Киев вчера, са огнестрелни рани, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на украинското министерство на вътрешните работи.

"Боеприпасите, които са причинили тези телесни повреди, не са на въоръжение в милицията", се казва в изявлението на заместник-началника на главното следствено управление на министерството на вътрешните работи Виталий Сакала.

Следствието разследва версията, че става дума за убийство, извършено с цел предизвикване на ескалация на
конфликта и оправдаване на носенето на оръжие от страна на демонстрантите.

В същото време още един демонстрант е получил огнестрелна рана в центъра на Киев, в момента той е в критическо състояние в киевска болница,

Междувременно стана ясно, че извънредно заседание на украинския парламент, предложено днес от президента Виктор Янукович, ще се състои на 28 януари, вторник, съобщи ИТАР-ТАСС.

Президентът заяви, че парламентът трябва да обсъди въпроси, свързани със сложната политическа обстановка в страната. "Масовите безредици, до които се стигна в последно време, бяха съпроводени от насилие, кръвопролитие, палежи", каза Янукович и добави, че ситуацията налага незабавно "урегулиране".

Лидерите на опозицията - Виталий Кличко, Олег Тягнибок и Арсений Яценюк, пристигнаха в късния следобед в сградата на президентството, където се очаква да се състоят преговори между Янукович и опозицията за намиране на изход от кризата, съобщи Интерфакс-Украйна.

Най-важното е да спре терорът, преследването на хора, пише БТА. Важна тема е и оставката на правителството, каза преди срещата Кличко, обобщавайки основните искания на протестиращите.

В същото време премиерът на Украйна Микола Азаров обяви, че е готов да подаде оставка, ако за това гласува парламентът, предаде ИТАР-ТАСС."Въпросът за оставката на правителството е от компетентността на парламента. Ако парламентът събере достатъчно количество гласове, то правителството ще подаде оставка", 
посочи той пред журналисти на икономическия форум в Давос.

Премиерът не изключи възможността за внасяне на изменения в приетите на 16 януари закони относно протестите, които породиха новата вълна от недоволство в Украйна. Азаров добави, че за подобно изменение трябва да има конструктивно сътрудничество с опозицията. Към тази работа могат да бъдат привлечени и специалисти от Съвета на Европа и от Венецианската комисия, допълни Азаров.

Според Азаров е необходимо опозицията да сътрудничи и по въпроса за европейската интеграция, за която настоява, както и по въпроса за гарантиране на провеждането на демократични избори. В хода на конструктивното сътрудничество опозицията трябва да посочи и какво намира за недемократично в законите за протестите от 16 януари. Премиерът описа тези закони като внасящи елементарен ред в условията на масов безпорядък.

Азаров повтори и уверенията на украинския президент Янукович пред председателя на ЕК, че в Украйна няма нужда от въвеждане на извънредно положение засега. "Не виждаме необходимостта от твърди и крайни мерки за момента. Но не тласкайте правителството в задънена улица", предупреди той, цитира от Ройтерс.

"Хората не трябва да си мислят, че правителството няма ресурси на разположение, за да сложи край на това. Наше конституционно право и задължени е да възстановим реда в страната", каза Азаров.
Премиерът изтъкна необходимостта от провеждане на подробно разследване на убийствата по време на протестите в Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

Заради ескалация на напрежението в Украйна, от МВнР съветват пътуващите български граждани предварително да се осведомят за обстановката в градовете на пребиваване.

Освен това да се въздържат от посещения в централните части на Киев - районите около площадите "Независимост" и "Европейская", прилежащите улици и в никакъв случай да не влизат в сградата на Киевската държавна градска администрация на ул. "Хрещатик" и Дома на профсъюзите.

От МВнР предупреждават пътуващите до Украйна още да избягват големи струпвания на хора, митинги и шествия. Всички останали препоръки на МВнР във връзка със ситуацията в Украйна остават в сила, се посочва в съобщение от пресслужбата на ведомството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 10 години

Ама разбира се че не са...

61

Анонимен

преди 10 години

До ИСТИНАТАИ каква ти е тезата? Че комунистите са били евреи, а днешна русия не са комунисти щото не са евреи. Писна ми от ***. Сорос морос ,евреи, гущери, извънземни,тъпотия, страх

60

ИСТИНАТА

преди 10 години

ПРЕЗ 1920 Г. КАПИТАН МОНГОМЪРИ ШУЙЛЕР ОТ ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ НА САЩ ИЗПРАЩА ДОКЛАДИ ОТ БОЛШЕВИШКА РУСИЯ .ТЕ СА РАЗСЕКРЕТЕНИ ЕДВА ПРЕЗ 1958Г. И В ТЯХ ПИШЕ СЛЕДНОТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ;,,СИГУРНО Е НЕБЛАГОРАЗУМНО ДА СЕ ГОВОРИ ШУМНО ЗА ТОВА,НО БОЛШЕВИШКОТО ДВИЖЕНИЕ И ПОСЛЕДВАЛАТА РЕВОЛЮЦИЯ ОТ САМОТО НАЧАЛО СЕ НАПРАВЛЯВА И КОНТРОЛИРА ОТ РУСКИ,И ПОЛСКИ ЕВРЕИ ОТ НАЙ ОТБЛЪСКВАЩ ТИП"" *** (АНТИ)КОМУНИСТЧЕТА ,А СЕГА ПАК КВИЧЕТЕ СРЕЩУ (КОМУНИСТИЧЕСКА) РУСИЯ

fallback