Патриарх Неофит. Снимка: Булфото
fallback

В Синодалната палата днес се състоя церемония за връчването на юбилейния почетен знак "Самарски кръст", съобщават от Светия синод на БПЦ.

С почетния знак са били отличени патриарх Неофит и митрополитите - Врачански Калиник, Сливенски Иоаникий, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Средно- и Западноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, и Неврокопски Серафим. Почетният знак е получил и Стобийският епископ Наум.

Посмъртно с почетния знак са били отличени и починалите митрополити - Варненски и Великопреславски Кирил, и Неврокопски Натанаил.

Кръстът, който днес ни е връчен, сякаш е слязъл за благословение от Самарското знаме, за да ни напомня, че в Руско-Турската освободителна война, силата на вярата победи и тази сила ни направи свободни, заяви при получаването на ордена българския патриарх Неофит.

Почетният знак е учреден от Обществен съвет под председателството на проф. Андрей Пантев, с участието на неправителствени организации, чиято дейност цели укрепването и развитието на отношенията между българския и руския народ.

Знакът се връчва в чест на 135-та годишнина от Освобождението на България на български и руски дейци, организации и институции, със съществен принос за българско-руските отношения.

На церемонията Светият синод на БПЦ-БП и ръководителите на неправителствените организации огласиха намерението си да организират национална дарителска кампания за всенародна подкрепа за изграждането в Москва на нов православен храм на името на "Св. Киприан Български", се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Българин

преди 10 години

БРАВО и на многая лета!Изминало време, но няма забраваза руските воини горди деди.За тяхната сила и храброст, и слава,за техните внуци с червени звезди.Няма по-мило, по-свидно богатствои няма по-верен, по-бащински щитот БЪЛГАРО-РУСКО СЛАВЯНСКОТО БРАТСТВОизляно от огън и кръв, и гранит!

5

dnes.бг

преди 10 години

Жалко,че патриарха е толкова добър човек и прощава без дори да му е поискана прошка.Бълг.народна поговорка е много вярна."Не е луд този, който яде баницата(ИГНАТИЙ),а този,който му я дава(или даде-ЙОАНИКИЙ."Време е патриарха да въздаде на ВЕЛИКИЯ МОНАХ според делата му.Йоаникий ще защитили патриарха по БТВ в неделя сутрината?Срам и позор.Това само в България го има.Едно време и Деница поиска оставката на Бог.По-скоро патриарха да вземе пример от Бог и да изпрати Игнатий на пътешествие в Сирия

4

dnes.бг

преди 10 години

Щом постоянно правиш глупости ще има и последствия.Не може да нападаш патриарха само, защото сега на мода са оставките. Игнатий направи своя избор и всички разбрахме що за човек е той.Сега,Йоаникий ще порицае ли своя бивш послушник.Щом на Игнатий не му харесва БПЦ, да върви в пустинята и да става велик монах.Но, защо да го прави при положение, че има толкова много удобства в БПЦ.Иначе ще трябва да бачка по 8 часа на ден, нали?Хитрец е този Игнатий.Не е глупав този, който яде баницата.

fallback