Общ преглед

Над 20 жени, които посещават часовете по йога в спортен център в Пловдив, участваха в традиционния вече за клуба ритуал по моржуване.

Правим го за четвърта поредна година на 19 януари във водите на река Първенецка край пловдивското село Първенец, каза Лана Петкова - инструктор по йога. По думите й датата не е избрана случайно. Лана е украинка и Руската православна църква на днешния ден чества Свети Йоан Кръстител - Йордановден.

Ритуалът е във връзка както с християнската традиция, така и за здраве и дълголетие, коментира тя. През тази година заедно с жените в ледените води на реката се изкъпаха и двама мъже и няколко деца. Всеки извършва ритуала самостоятелно с мисълта Новата година да бъде по-добра, да му се случват само позитивни неща, коментира инструкторката, цитирана от БТА.

През първата година "моржовете" са били едва седмина и всяка година техният брой расте. Това е прекрасна традиция свързана и с очистителните свойства на водата в този ден, коментира още Лана Петкова. Днес в тайнството на традицията бяха посветени нови четири жени и две деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар