Снимка: архив, БулФото

Задължително пенсиониране – това предлага депутатът от БСП Милко Багдасаров. Пред bTV той обясни, че идеята е да бъдат отстъпени работни места за младите хора, така че да се намали нивото на безработица, както и да се задържи младото поколение у нас.

Идеята се родила на среща в Крумовград и то с хора в пенсионна възраст.

„На 95% тези хора бяха в пенсионна възраст, но поставиха въпроса какво да правят децата им, които стоят без работа”, каза народният представител и поясни, че броят на държавните служители към момента е около 97 000.

Получаваната от някои от тях заплата възлизала средно на около 1000 лева, докато един млад кадър се назначавал едва на около 500 лева. Ниското заплащане обаче отблъсквало младите хора от чиновническата работа.

На противоположната позиция – срещу задължителното пенсиониране, застана Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

„Наличието на такова пенсиониране в кодекса е дискриминация по възраст. Доколкото имат сили, дават количество и качество и са търсени от работодателя, хората трябва да могат да продължат с работата си. Даването на право за пенсия не лишава от друго право – на трудова заетост. Да се решават социални проблеми през интересите на едни или други хора не е правилно”, смята Христов.

Той допълни, че правото на пенсиониране е конституционно право и то не може да бъде противопоставяно на друго конституционно право – на труд.

"Младите трябва да се развиват, това е факт, но не може това да става чрез неконституционни средства", обясни още Христов.

Системата в публичния сектор трябва да се отпуши, коментира от своя страна Багдасаров. „В момента в държавния сектор работят около 16 000 пенсионери на трудов договор. В частния сектор броят им е 137 000, допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase