Снимка: Правителствена пресслужба

Общ преглед
Деца сурвакаха премиера и министри по случай най-почитания от ромите празник – Банго Васил или Василица. Ромската Нова Година се празнува на 14 януари.

Радвам се, че сте ми на гости за Банго Васил и че ще ми покажете как чествате този стар и хубав празник. С тези думи министър-председателят Пламен Орешарски посрещна малките сурвакари - четвъртокласници от училище „Св. Паисий Хилендарски” във Върбица, Шуменско.

Децата пожелаха 2014 г. да бъде мирна, честита и хората да бъдат по-щастливи. „Дано това, което пожелахте, да се сбъдне”, каза премиерът. „По стар обичай носим дар – детските усмивки”, казаха децата. Те сурвакаха премиера с пожеланието: „Бъди жив и здрав, честно работи за идните ни дни”. Министър-председателят им благодари и ги почерпи с питка и лакомства. Той им каза, че им предстои още много да се учат в училище и им пожела успех.

Деца от здравно-социалния център в кв. „Факултета” сурвакаха днес заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Да бъде здрава и успешна годината за България, пожелаха децата на министър Златанова, която е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет. От своя страна вицепремиерът им пожела щастливо и здраво детство и успех в учението.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов посрещна в министерството сурвакарчета от читалище "Рома" в кв. Филиповци, СОУ "Христо Смирненски", град Койнаре и ОУ "Отец Паисий", село Радомирци. Децата го поздравиха с песни и стихотворения за здраве и благополучие. Министър Адемов им пожела здраве и много успехи през новата година. Той подчерта, че интеграцията на подрастващите минава през образованието и акцентира на необходимостта от посещаването на училище.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров също посрещна в сградата на министерството група деца, които дойдоха да го поздравят с ромската Нова година. Децата учат в Основно училище „Васил Левски” в пловдивското с. Караджово, което е средищно за още две села. Те са част от възпитаниците на школото, в което заедно учат деца от три етноса, демонстрирайки толерантност и уважение помежду си, похвали ги директорът на училището.

Малките гости бяха подготвили кратка програма, с която пресъздадоха празничния ритуал на Ромската нова година – Василица, свързан с наричане и пожелаване на „здрава“ година. По стар обичай децата сурвакаха главния секретар на МВР за здраве, пожелаха му бъдещи успехи и му подариха картина, изработена от тях в часовете по приложни изкуства.

От баницата с късмети главен комисар Лазаров изтегли „Небесна закрила. Пази храма си чист!”

Главният секретар на МВР насърчи таланта на децата, заръча им да бъдат прилежни ученици и им раздаде подаръци за празника. „Можете да разчитате на нас за подкрепа в името на децата”, увери гостите той и изрази готовност да съдейства на онези, избрали да се развиват професионално в областта на правоохраната.

От центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” благодариха за съществуващото отлично партньорство с Министерството на вътрешните работи, подчертавайки, че то може да бъде разглеждано като пример за добра съвместна работа за интегриране на ромите в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар