Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Въвеждането на дуалната система в образованието ще започне  с пилотни програми най-рано през 2015- 2016 година, заяви в предаването “Брюксел 1” на телевизия Bulgaria On Air министърът на образованието Анелия Клисарова. Тя допълни, че на този първи етап за финансирането на проектите ще бъдат използвани европейски средства, като по този начин ще бъдат подпомогнати и бизнесът, и професионалните училища с определен ресурс.

Впоследствие ще бъдат направени разчети и ще бъде по-лесно да се определи необходимата сумата, която да бъде заложена в бюджета, коментира още Клисарова.

Тя посочи още, че в различните страни има различни схеми за разпределяне на средствата за практическото образование между бизнеса и държавата.

„В Германия бизнесът плаща около 50% от обучението. В Швейцария – до 70% . В скандинавските страни има специален пул, чрез който бизнесът събира средства, след което ги предоставя за професионално образование. Тези средства могат да достигнат до 70%”, коментира Клисарова. Тя допълни още, че трябва да бъдат предвидени средства и за наставниците на младите хора, които следва да имат необходимия опит и познания, за да ги обучават.
„Образованието трябва да бъде съобразено с развитието и интересите на младите хора,” посочи още образователният министър.

По думите й бизнесът не бива да се притеснява, че ще бъде търсен само за финансиране на практическото образование. Компаниите ще бъдат включени с осигуряването на знания в учебните програми, в училищните настоятелства и т.н.

Клисарова допълни още, че учениците, особено в горните класове, имат желание да натрупат практически знания. Почти 50% от дванадесетокласниците работят през летните месеци, сочат данните на статистиката. Остава да бъде установено кои са уменията, които най-много искат да придобият, и в тази посока да бъдат разработвани програмите. Подобно проучване трябва да се направи не само за средното, но и за висшето образование, коментира още Клисарова.

Цялото предване може да гледате днес от 18.00 часа в ефира на Bulgaria On Air.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 10 години

нека лелката се научи да говори правилно български език и тогава да дава акъл. аман от полуграмотни, за които "голЯми", "аз вЪ разбирам" и други бисери са нормални.

9

УЧЕНИЕТО Е СЛЪНЦЕ

преди 10 години

Жалко за желещите да учат-насила ще ги направят неуки тъпанариТова гръмко име "Дуална система" по рано се наричаше "Професионални училища" в България .Имаше и вечерни варианти-та дори и т.н. недоразумение "РАБФАК".Както всичко в България неграмотните управляващи ще УНИЩОЖАТ И ТЕЗИ КОИТО РЕАЛНО - УЧАТ- ще увелича младежите без перспектива в живота.РОДИТЕЛИ ЖЕЛАЕЩИ ДОБРОТО НА ДЕЦАТА СИ- УЧЕТЕ ГИ НА ЧУЖДИ ЕЗЦИ И ЕМИГРИРАЙТЕ ОЩЕ КАТО СА МАЛКИТУК: ВСЕКИ ДЕН= ВСЕ ПО *** ИЗНЕНАДИ- СЕГА "ДУАЛНИ"

8

НЕМА НУЖДА

преди 10 години

вече от нищо тука ! Аре у лево !!!

fallback