Снимка: Bulgaria On Air
fallback

До 1  април е реалистично България да постигне минималните международни стандарти за битовите условия в бежанските центрове,  заяви пред Bulgaria On Air Борис Чеширков, говорител на представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците. По думите му в бежанските лагери у нас се наблюдава окуражаваща промяна на условията за живот.

В Харманли бежанците вече имат възможност да се регистрират и да кандидатстват за получаване на статут. От своя страна, Върховният комисариат изгражда кухни, трапезарии и перални помещения в Харманли и софийските квартали Враждебна и „Военна рампа”. Ангажимент на правителството е да назначи персонал и да осигури храната.

В момента България получава техническа помощ не само от Комисариата, но и от Европейската служба за бежанците, които обучават нови кадри на Агенцията за бежанците. В следващите месеци персоналът там ще се увеличи двойно.
Представителството на ООН вече втори месец осигурява топли ястия, които частично покриват нуждите. До края на януари от там по веднъж на ден ще предоставят храна в 4 центъра – Харманли, Пъстрогор, Баня и Ковачевци.

От 1 февруари правителството да поеме тази грижа за всички центрове, както е и по закон. В момента всеки бежанец получава само 65 лева на месец за храна. Остава нерешен и проблемът с пренаселените центрове.

От Върховния комисариат не прогнозират увеличение на бежанския поток към България.

През декември у нас са влезли по-малко от 300 души, а за първите 10 дни на януари едва 10-15 бежанци. Официално регистрираните у нас са 7 500 души.

През декември ООН поиска помощ за Сирия в размер на 6,5 милиарда долара.

През 2014 се очаква броят на бежанците да нарасне с 2 милиона души, но в съседите Турция, Ливан, Йордания, Ирак. В Европа бежанците са само 70 хиляди.
 



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Българин

преди 10 години

В медиите не съм чул от никъде нищо да се каже. Утре може да отстъпим държавата на ислямистите подкрепяни от Катар и Суадитска арабия, без да разберем. Ако са си купили и медиите... че нищо се не казва

19

Анонимен

преди 10 години

Дълго ни лъжеха , че не може да вдигаме ограда или стена по границата.. Сега от Европейската комисия и ООН ни натискат да не вдигаме оградата, защото било нехуманно. Нито спряха Гърция и Испания да си направят, нито може да ги накарат да си ги махнат.

18

Анонимен

преди 10 години

Все още никой не е питал българите дали са съгласни в близко време да се окажат в една държава с една много голяма общност свои съграждани от африкански и азиатски произход, на базата на изключително съмнителни основания. Задължително е да има референдум по този въпрос.

fallback