Снимка: Булфото, архив

Чиновниците ще получават месечно минимум 360 лева с одобрените днес от правителството промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Това е възнаграждението за най-ниската длъжност на държавен служител.

Минималните размери на основните месечни заплати на останалите работещи в администрацията, които не са държавни служители, и които не достигат новия размер на минималната работна заплата за страната от 1 януари, се изравняват с нея и стават 340 лв.

С друго свое решение правителството прие Национална стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г. В изпълнение на стратегията се очаква към 2020 г. ученето през целия живот да се превърне в реалност за всички български граждани. Конкретни резултати се очакват по отношение повишаване на дела на обхванатите в предучилищно възпитание и подготовка на деца от 4-годишна възраст до постъпване в първи клас от 87,8% през 2012 г. на 90% през 2020 г.

Очаква се още намаляване на преждевременно напусналите образователната система от 12,5% на под 11%; намаляване на дела на 15-годишните със слаби постижения, увеличаване дела на завършилите висше образование, както и на придобилите степен на професионална квалификация в областите „Информатика”, „Техника”, „Производство и преработка” и „Архитектура и строителство”.

Кабинетът предлага на парламента промени в три закона, с които се намалява регулаторната тежест. С корекциите в Закона за енергията от възобновяемите източници се премахва изискването за вписване в регистър на лицата, извършващи дейности по монтиране, поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения в енергийни обекти.

Чрез предлаганите промени в Закона за енергийната ефективност ще се намали броят на изискваните документи при подаване на заявление за вписване в публичните регистри на Агенцията за устойчиво енергийно развитие на извършващите дейности по обследването за енергийна ефективност, сертифицирането на сгради, изготвянето на оценка за съответствие на инвестиционните проекти и др.

Третият закон, в който се предлагат промени с цел облекчаване на бизнеса, е Законът за насърчаване на заетостта. В резултат на измененията ще отпадне необходимостта участниците в обществените поръчки да подават искания пред Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда” за получаване на удостоверения за наличие или липса на наложени от нея административни наказания за наемане на работа на незаконно пребиваващи чужденци през последните до 5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase