Снимка: архив, Reuters

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала данъчна проверка на Българския хелзинкски комитет (БХК), съобщиха от комитета. Това е първият подобен одит на Комитета от основаването му през 1992 г.

Според БХК проверката е свързана със скандал с политическа партия ВМРО през октомври 2013 г., когато Хелзинкският комитет публично сезира главния прокурор за действия на представители на партията.

От комитета уточняват, че стават въпрос за протестно шествие на ВМРО, организирано заради нападението над 20-годишната Виктория от страна на алжирeц в София. По време на шествието зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки призовал за „изчистване на града" от нелегални имигранти, а от словото му ставало ясно, че ако държавата не вземе мерки спрямо бежанците, други хора ще се заемат с тази задача, за да въведат ред.

В резултат прокуратурата образувала досъдебно производство срещу Джамбазки. Производството остава висящо, но от партията се заканили да подадат сигнал до главния прокурор за оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на Джамбазки и на цялата партия, както и сигнал до НАП с искане да се провери кой финансира БХК, обясняват правозащитниците.

"Ако наистина данъчната проверка на БХК е по сигнала на ВМРО-БНД - организация, която нееднократно е отричала основни принципи на политическата демокрация и правата на човека, това е недопустимо и граничи с политически тормоз," се казва в позицията на БХК.

От организацията декларират, че ще съдействат на данъчните власти, но и ще настояват да се изяснят причините на настоящата проверка и за това кои други политически партии и неправителствени организации са били обект на подобни проверки през последните години.

"В своята дейност от учредяването си досега БХК не е имал никакви договорни и финансови отношения с ВМРО-БНД, които да биха обосновали техен сигнал до НАП срещу нас. Финансовите отчети на организацията се заверяват всяка година от авторитетни одиторски фирми, както изискват и много от нашите донори освен българския закон, който никога не сме нарушавали. БХК е организация, регистрирана в обществена полза по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, и всяка година предоставя финансовите си отчети заедно с копия от одиторските доклади в Министерството на правосъдието", пишат още от организацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase