Патриархът ще обяви новия Варненски митрополит. Снимка: Булфото

Каноничен избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит ще има утре в Синодалната палата в София, съобщиха от Светия синод.

На заседание на синода днес бе изслушан докладът на Доростолския митрополит Амвросий, който е временен наместник на варненския епархийски престол след смъртта на дядо Кирил. Била е разгледана и цялата документация от епархийския избор от 15 декември във Варна с приложените протоколи и изборни книжа. Заключението е, че изборът е преминал съгласно разпоредбите на Устава на БПЦ и каноните на Църквата.

Още по темата

Постъпили жалби и възражения от епархийския избор от 15 декември във Варна няма. Тогава Знеполският епископ Йоан получи 22 гласа, а Мелнишкият епископ Серафим - 19.

Утре в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" ще се извърши каноничният избор за Варненски и Великопреславски митрополит. За него литургията ще започне около 9:00 часа, а самият избор - около 10:30-10:45 часа.
 
Преди избора патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към митрополитите. Към 11:30 ч. Неофит ще оповести резултата от избора. В приемния салон на Синодалната палата патриархът ще обяви името на новоизбрания митрополит на Варна и с кратко слово ще го приветства с новото му служение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase