Протестиращи и полицаи пред Клуба на архитектите. Снимка: YouTube

Не съм посягал на полицай, никога и не бих си го помислил. Не знам защо бях задържан, обяви пред Нова тв студентът Александър Кирицов, който бе арестуван в събота на протеста на Ранобудните студенти.

Вечерта на 14 декември той и още няколкостотин младежи обсадиха Клуба на архитекта, където в ресторанта вечеряше вътрешният министър Цветлин Йовчев. След задържането на Кирицов от МВР съобщиха, че той е в ареста за 72 часа, защото е извадил рамото на един от полицаите.

Днес обаче се оказа, че студентът е обвинен не за тази травма, а за нанасяне на удар в лицето на Живко Иванов Ласкиев, старши полицай при СДВР за спречкване пред паметника на "Цар Освободител".

Още по темата
Александър обаче определи документа, с който е задържан, като поредното противоречие, защото е бил арестуван на ул. "Кракра", където е Клубът на архитектите, а не пред паметника до парламента.

"Бяхме пред Клуба на архитектите и полицаите дойдоха... те ни бутаха, не само мен, а абсолютно всички протестиращи... и мен ме хванаха за рамото, дръпнаха ме 5-6 полицая, свалиха ме на земята, казаха ми: "Легни на земята, ръцете на тила"... и аз го направих", обясни той случката.

Момчето допълни, че учи специална рехабилитация в НСА за хора и деца с увреждания и не си е и помислял да посегне на униформен.

"Откъде накъде ще тръгна да удрям полицай?", попита риторично той.

Младежът бе категоричен, че полицаи не са му посягали за тези 72 часа, които е прекарал в ареста, макар в следствието на "Г.М. Димитров" да е бил в една килия с престъпници, обвинени за убийства.

Александър Кирицов обясни ареста си с натоварването, което изпитват полицаите около протестите и обвини хората, които ги командват в опит за пренастройване на тяхната агресия срещу участниците в протестите, за да се създаде личен конфликт между гражданите и служителите на реда.

На свой ред другите двама Ранобудни, които бяха в студиото на Нова тв - Румен Стоев и Константин Голев, обявиха, че проявата им в събота е била напълно спонтанна и ако са искали, са щели да влазат в ресторанта.

"Това не беше планирано шествие с факли и вили, което да линчува Йовчев, както се изкарва, напротив хората спонтанно се събраха там", настояха те.

Студентите заявиха, че не са имали намерение да влязат в ресторанта, където вечеря вицепремиерът.

"Ако искахме да влезем, щяхме да го направим… Щяхме да го попитаме дали е редно да пие вино, докато около парламента има хора от месеци, които не издържат на това показно игнориране, което властта им дава", коментираха още Ранобудните.

Момчетата за сетен път настояха, че никой не стои зад техните протести.

"Зад нас стоим само ние, стоим с лицата си", категорични бяха те.

Преди два дни вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че протестите са политически и призова "този, който стои зад тях, да обяви своите цели". Той определи поведението на протестиращите в събота, които го блокираха в ресторант в центъра на София, като неприемливо.

"В това заведение имаше хора, които нямат нищо общо с този, срещу когото се протестира или с протестиращите, имаше малки деца, защо трябваше да се тормозят тези хора", упрекна Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase