Снимка: Bulgaria On Air
Съкращенията в системата на МВР ще засегнат хората, за които се прилага Кодекса на труда, а не другите лица, за които се прилага закона за МВР и са държавни служители.  Това каза в ефира на Bulgaria On Air Христо Христов от синдиката на администрацията към МВР.

Той посочи, че застрашените хора работят с изпълнителски функции: „има експерти, в Института по криминалистика има специалисти с висше образование, които имат достъп до секретна информация, но не са униформени полицаи“.

„Предстоящите съкращения ще се извършват по Кодекса на труда и ще бъдат изпълнени всички правила записани там. Работодателят ще трябва да представи нужните мотиви за действията си“, обясни Христов.

„Между 500 и хиляда души няма да работят повече в системата, а досега не сме имали такива големи съкращения. В 18 от 28 областни дирекции на МВР ще има съкращения от над 10% на служителите и по трудовия кодекс това се счита за масово съкращение“, коментира той.

Христов каза, че най-сериозно ще пострадат хората от СОД, която се предвижда да бъде закрита и всички лица по трудово правоотношение, които са около 500, ще останат без работа.

Той посочи, че ресорният министър Цветлин Йовчев се е ангажирал да има някакво обезщетение за тези лица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase